Een Utrechtse adviescommissie voor de cultuurnota adviseert het stopzetten van de huidige jaarlijkse gemeentelijk bijdrage (576.575 euro) aan het Nederlands Filmfestival.

De Utrechtse filmmaker Jean van de Velde kroop in de pen en schreef onderstaande brandbrief.
   

Utrecht en Film. De romance tussen die twee begon in 1966. Het was Utrechter Huub Bals die zag dat die twee voor elkaar voorbestemd waren. Hij noemde de flirt tussen hen Cinemanifestatie. Om het jaar zagen ze elkaar, vier dagen lang in twee bioscopen met een paar honderd enthousiaste getuigen. Het was liefde op het eerste gezicht, maar in 1970 verbood de gemeente die liefde en draaide de geldkraan dicht. Utrechter Huub Bals vertrok naar Rotterdam.

Maar de liefde kruipt waar het niet kan gaan en het was een andere Utrechter, Jos Stelling, die de romance tussen Utrecht en Film nieuw leven inblies en hen huwde in 1981. Utrecht en Film waren vanaf nu een getrouwd stel. In voor- en tegenspoed. En ze hebben zich de afgelopen jaren laten zien, die twee!

Ieder jaar weer, eind september, door de hele stad, in acht, soms tien zalen en nu zelfs op 30 plekken, met openluchtvertoningen, manifestaties, educatieve bijeenkomsten, workshops voor professionals, verhitte debatten, talks en vooral met filmvertoningen, premières van jong, oud, aanstormend, bekend en onbekend talent voor niet honderden, maar jaarlijks vele duizenden getuigen. Filmprofessionals én publiek komen op het jaarlijks huwelijksfeest van de Nederlandse film.

Gasten uit het buitenland slaan rechtsaf bij Amsterdam, linksaf bij Rotterdam en komen naar Utrecht. Hotels, restaurants, cafés, winkeliers, culturele ondernemers, allemaal vieren ze Film, én vieren ze Utrecht. Niet alleen in dat centrum van de Domstad, maar ook in de wijken en ook door het land, en ook op tv en online, voor iedere Nederlander.

Utrecht en Film, ze hebben samen honderden Gouden Kalveren gebaard, besproken, bekritiseerd en bewierookt in kranten, op radio, televisie en online.

Utrecht en Film, ze hebben in de loop van hun 43 jaar huwelijk vele tienduizenden herinneringen, ontmoetingen, initiatieven, ideeën, bewegingen, inspiraties, relaties, inzichten en vernieuwingen gebaard en zijn nog steeds springlevend.

Utrecht en Film bewegen mee met de tijdsgeest en de beeldtaal. Hebben een open relatie.

Utrecht en Film is inmiddels uitgebreid met Series en Nieuwe Media. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Hoe meer aandacht voor Utrecht, want daar houdt ze van. Toch? Net als haar partner Film.

En nu wil gemeente Utrecht het krachtige huwelijk tussen Utrecht en Film ontbinden!?!

Weet de gemeente dan niet dat een huwelijk meer is dan een bruidspaar alleen! Er zijn hele families bij betrokken: de Nederlandse filmindustrie is familie, net zoals alle Utrechters familie zijn. Voor de Nederlandse filmindustrie is het NFF een onmisbare pijler, waar alle vakverenigingen hun jaarlijkse bijenkomsten houden, waar mediastudenten van de verschillende opleidingen in het land elkaar ontmoeten en elkaars werk ontdekken, waar internationale coproducties gesmeed worden, waar professionals en talenten van verschillende disciplines elkaar informeel ontmoeten, waar kennis en geschiedenis van de Nederlandse film gedeeld wordt.

Voor het Utrechts cultureel ecosysteem is het NFF een voorbeeld van jarenlang creatief evenementenbeleid, waarbij jonge professionals mogelijkheden kregen zich te ontwikkelen in management en communicatie, waarbij uit onverwachte hoeken en gaten sponsoren werden geworven, waarbij lokale ondernemers talrijke initiatieven en activiteiten ontplooiden om het jaarlijkse huwelijksfeest kleur te geven in winkels en straten, waarbij via educatieprogramma’s nieuwe doelgroepen werden bereikt om gezamenlijk naar Nederlandse films te kijken.

Een huwelijk verbreken, dat doe je niet zomaar. Niet na 43 jaar. Je gaat met elkaar praten. Je gaat naar elkaar luisteren. En je gaat je schouders eronder zetten. Om het nog beter te doen. Want één ding is na al die jaren zeker: Film en Utrecht horen bij elkaar. In voor- en tegenspoed.

   

Wil je de brandbrief mee-ondertekenen? Dat kan: klikhier

Donderdag 20 juni overhandigt het NFF de ondertekende brandbrief aan de raadscommissie Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport.