Door Hans van Echtelt - Het gebeurt niet vaak dat een doelpunt twee keer achter elkaar met luid gejuich wordt begroet. Maar toch gebeurde dat met de treffer van Sam Lammers in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Nadat hij met een magistrale omhaal de 4-0 op het scorebord had gebracht, moest de voormalige PSV’er minuten lang wachten totdat de VAR zijn fiat gaf aan de fraaiste treffer van de middag.

Alle clubgenoten vielen Lammers voor de twee keer om zijn nek: de ban was gebroken, eindelijk had Sam zijn eerste doelpunt in FC Utrecht-dienst op zijn naam gebracht.

Het was niet het enige historische moment in het weer kolkende Galgenwaard. Het clubrecord van dertien ongeslagen duels dat dateert uit het seizoen ‘90/’91 werd eindelijk achterhaald door FC Utrecht. Destijds (seizoen ‘90/91’) was het Ab Fafie die zo’n mooie reeks achter zijn naam bracht, nu mocht Ron Jans dat record evenaren.

,,Maar mijn doel is om het te overtreffen en dat moet dan komende zondag maar gebeuren bij mijn oude club FC Twente,’’ reageerde de FC Utrecht-trainer na afloop opvallend nuchter.

Een derde record dat op deze middag naar de historie werd verwezen, was de reeks waarin FC Utrecht niet in staat was thuis de nul te houden. Uitgerekend met invaller-doelman Mattijs Branderhorst (Vasilis Barkas was geblesseerd) onder de lat werd eindelijk ook thuis een ‘clean sheet’ bereikt. Dat was voor het eerst in dit seizoen.

Na afloop werd er geen aandacht besteed aan deze ‘primeur’, wel aan het doelpunt van Sam Lammers die mede door zijn goede spel terecht en tot goedkeurend gemompel tot 'man of the match' werd uitgeroepen. En dat ondanks het feit dat Taylor Booth (twee keer) en ook Othmane Boussaid ook een aandeel in de zege voor hun rekening hadden genomen.

Maar het was toch echt Sam Lammers die op deze historische middag de ban had gebroken. En waarvoor TWEE KEER terecht werd gejuicht.