Door Hans van Echtelt - Wij van Vak P herinneren ons nog ‘Koning Ab’ die met FC Utrecht liefst dertien wedstrijden achter elkaar ongeslagen bleef. Dat gebeurde in het seizoen ‘90/’91 en pas op 1 april 1991 kwam er een einde aan die historische reeks. Ron Jans is momenteel hard bezig om zijn befaamde voorganger Ab Fafie te achterhalen. 

Zaterdagavond bleef FC Utrecht tegen Excelsior immers via een 1-1 opnieuw zonder nederlaag, de elfde keer in successie: zes keer winst, vijf keer een gelijkspel. Daarmee staat Ron op een mooie tweede plek op deze ranglijst, maar Jans wil natuurlijk meer. Met de thuiswedstrijden tegen Volendam en Fortuna kan hij zich definitief op de kaart zetten als recordhouder. Samen met Ab Fafie, de man van het bijgeloof.

Dat laatste moet ik even uitleggen. De toenmalige trainer was helemaal in de ban van vaste rituelen. Hij moest altijd dezelfde trui aan hebben, zijn auto moest op dezelfde plek bij het stadion geparkeerd staan en zijn vrouw Wil weigerde ergens anders te gaan zitten op de tribune dan op haar vaste plek. Ze stuurde weleens toeschouwers gedecideerd weg wanneer iemand per ongeluk op haar plaats was gaan zitten.

In dat kader van bijgeloof maakte ik begin januari 1991 een merkwaardige afspraak met Fafie. Ik beloofde hem dat ik mijn kerstboom zou laten staan zolang ‘zijn’ FC Utrecht niet verloor. Dat heb ik geweten. De weddenschap en dus de kerstboom bleven staan tot Tweede Paasdag, toen pas maakte SVV-spits Piet Keur een einde aan die ongekend mooie reeks van dertien ongeslagen duels.

Met Ron Jans hoef ik zo’n weddenschap niet te maken, hij is lang niet zo bijgelovig en mijn kersboom is al lang opgeruimd. Maar ik denk dat hij toch het record-Fafie gaat achterhalen…

Over records gesproken, de 1-1 van zaterdagavond op Woudestein stak pover af tegen uitslagen uit het verleden. Neem het seizoen ‘83/’84. Met Barry Hughes als trainer werden tegen Excelsior in twee duels liefst 22 goals geproduceerd: 7-4 uit en thuis! Leo van Veen en Rob de Wit stonden destijds in de aanval, Dick Advocaat was laatste man bij de FC.

Vrijwel zeker heeft hij gisteravond gekeken, ‘Dikkie’ kijkt immers voetbal van vroeg tot laat. Meer dan de goals van Jens Toornstra en Siebe Horemans was er eigenlijk niet te genieten. Excelsior schoot nog op de paal, waardoor de ongeslagen reeks van Ron Jans toch gehandhaafd bleef! Nu Volendam en Fortuna nog, het moet kunnen!