Door Hans van Echtelt - We kunnen weer overgaan tot de sportieve orde van alle dag, want in de Arena heeft Ajax een einde gemaakt aan een mooie serie van vijftien ongeslagen duels. Dat uitgerekend Ajax de spelbreker was (die club verloor destijds met 4-3 in Galgenwaard en won nu met 2-0), was voor de meeste FC-supporters een moeilijk te verteren zaak.

De Amsterdammers leken rijp voor de slachtbank, maar niets was minder waar. Ook bij tal van voetbalkenners die in hun voorbeschouwingen de bui voor Ajax al zagen hangen….

Trainer Ron Jans had na afloop een heldere analyse in petto. ,,We konden heel moeilijk in balbezit komen en wanneer we dan toch de bal hadden, deden we er zelden iets goeds mee.’’ En daarmee was het verhaal van de wedstrijd eigenlijk al verteld.

Geen moment wekte FC Utrecht de indruk in de volle Arena om de reeks ongeslagen wedstrijden te kunnen prolongeren. Ajax had de regie stevig in handen en profiteerde bovendien dankbaar van twee ongelukkige momenten bij de tegenstander.

Toch nog twee opvallende zaken. Ook nu had sluitpost Mattijs Branderhorst de voorkeur gekregen boven de weer herstelde Vasilis Barkas. ,,De trainer had me afgelopen week al ingefluisterd dat ik tegen Ajax zou spelen, zodat het voor mij geen verrassing was’’, aldus de voormalige NEC-doelman.

Komende week zal Ron Jans de knoop doorhakken wie de rest van het seizoen vaste keeper zal zijn: Barkas of Branderhorst. De komende uitwedstrijd tegen Sportclub Almere zal meteen al duidelijkheid bieden. 

En nog een opmerkelijke wissel, met het oog op de toekomst. Jans bracht vlak voor tijd de jonge Jesse van der Haar in, de 19-jarige spits van Jong FC Utrecht. Onlangs informeerde AZ al naar de zoon van voormalig FC-speler Hans van der Haar, maar de Alkmaarse club ving toen bot.

Maar het is een vingerwijzing naar de toekomst dat deze beloftevolle jongeling nu al even aan het grote werk mocht ruiken. Hij kreeg nu slechts enkele minuten speeltijd maar dat zal in de naaste toekomst zeker langer zijn. We gaan het zien!