Het Verhalencafé is terug in Het Utrechts Archief. Op zondag 21 april gaat presentator-journalist Ton van den Berg in gesprek met Vincent Dirksen en Fedor van Rossem. Onderwerp is de indrukwekkende expositie De Getekende Stad die al een record aantal bezoekers heeft getrokken.

In die expositie worden tientallen eeuwenoude originele tekeningen en schilderijen van de stad Utrecht tentoongesteld. Eerder waren tekeningen uit de 17e en 18e eeuw te zien, vanaf 13 april staat het werk uit de 19e eeuw centraal en worden ze in het Verhalencafe nader bekeken. Kunstenaars uit die tijd: Van Dijk, Hardenbergh en Verheijen. Van hen is divers werk te zien.

Maar wat is er precies te zien op die tekeningen en schilderijen? Het gaat natuurlijk om het Utrecht zoals het was, maar situaties zijn veranderd, gebouwen en stadspoorten gesloopt, wegen verbreed. Soms zijn situaties onherkenbaar veranderd, maar voor Utrechtkenner en onderzoeker Vincent Dirksen hebben die tekeningen geen geheimen. Al jarenlang maakt hij er uitgebreid werk van om te achterhalen wat we zien op de eeuwenoude afbeeldingen van de stad Utrecht.

Vincent Dirksen. Foto: A. van Putten

Dirksen is vooral bekend van zijn serie artikelen op facebook en Nieuws030.nl waarin hij hele stukken Utrechtse binnenstad van meer dan 100 jaar geleden nader weet te duiden. In het Verhalencafé gaat Dirksen in op een selectie tekeningen uit de expositie en neemt hij iedereen mee terug naar wat er te zien was in de 19e eeuw.

De tweede gast van het Verhalencafé is tekenaar en beeldend kunstenaar Fedor van Rossem die vertelt over hoe Utrecht vandaag de dag wordt getekend. Want ondanks de fotografie die halverwege de 19e eeuw het vastleggen van de stad steeds meer overnam, zijn er nog steeds tekenaars die Utrecht en het Utrechtse panorama vastleggen. Van Rossem vertelt over hoe zijn werk te vergelijken is met de tekenaars van vroeger, maar ook hoe ze verschillen.

Het Verhalencafé met presentator Ton van den Berg en gasten Vincent Dirksen en Fedor van Rossem zondag 21 april 14.00 uur in Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht (inloop vanaf 13.30 uur). Entree: €3,50. Gratis voor studenten, Museumkaart en U-pas. (Zie ook website HUA, klikhier).

Fedor van Rossum met zijn panorama van Utrecht. Foto: Ton van den Berg