Ja hoor, deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit! Paula Swieringa is degene die al sinds 2018 de fotorubriek Toen & Nu in het AD/Utrechts Nieuwsblad beheert. Dat doet ze met veel verve. De rubriek heeft een grote schare volgers. En die zijn blij met de bundeling van haar artikelen in een mooi uitgegeven boekjes en deel 4 is nu te bestellen.

In een persberichtje schrijft Wieringa dat het resultaat een boekje is "Met geinige, schrijnende, nostalgische en soms ook verrassende verhalen over de stad Utrecht, geschreven aan de hand van een foto van vroeger en nu."

Enkele foto-onderwerpen in deel 4 zijn: het Verzetsmonument dat in 1949 onthuld wordt door, zo zegt Swieringa, een Duitse (ex)nazi; het Centraal Station dat in 1965 nog gewoon een perron 6 heeft; het gezellige geboortehuis van Herman Berkien aan de Huygensstraat, nu verstopt achter sfeerloze gevelplaten. 

Maar de grootste ontdekking van Swieringa is toch wel dat de Prinses Marijkelaan geen huisnummer 3 heeft, omdat Anton Mussert’s briefpapier zo nodig gered moest worden in 1929. En de grootste vraag volgens de auteur blijft nog altijd waarom de Oudegracht niet in het Monopolyspel zit, terwijl daar in 1902 wel een Perry-vestiging zat, net als in de Kalverstraat en Barteljorisstraat. 

Net als de eerste drie delen is boekje 4 ook in eigen beheer uitgegeven en te bestellen bij de auteur zelf via paulaswieringa@gmail.com. Binnen Utrecht (of op fietsbare afstand daarvan) brengt ze de boeken ook zoveel mogelijk zelf rond.

Verkoopdag

Op 27 april houdt Paula een speciale verkoopdag aan huis met thee, koffie en echte Utrechtse spritsen en tekantjes. Tussen 11.00 en 21.00 uur is iedereen welkom op de Bilderdijkstraat 80. Toen & Nu Utrecht kost 17,50 euro. Ook deel 1, 2 en 3 zijn nog verkrijgbaar.

We schreven in Nieuws030 al eerder eens over Toen & Nu en daar klopt nog steeds alles aan: klikhier.