Persbericht

De meidagen komen in zicht en daarmee ook de jaarlijkse herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. In het kader van oorlog en bevrijding biedt Gilde Utrecht vier bijzondere stadsexcursies aan. Drie wandelingen en een fietstocht, elk tegen het speciale bevrijdingstarief van vijf euro per deelnemer. 

De drie wandelingen zijn ‘Verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Utrechtse binnenstad’ (30 april), ‘De jaren 40-45 in Utrecht’ (3 mei) en ‘Verzet en onderduik in de Tweede Wereldoorlog’ (4 mei). De fietstocht (2 mei) heeft als thema ‘Nederland bezet en bevrijd’. 

Verhalen over WO II in de Utrechtse binnenstad’ is de wandeling van dinsdag 30 april. Je ontdekt op welke Utrechtse plekken verzetshelden hun gedenkwaardige acties uitvoerden. Je ziet waar onderduikers zich met succes schuilhielden. Maar ook de plekken die van Utrecht een ‘schuldige stad’ maakten komen aan bod.

Nederland bezet en bevrijd!’ (donderdag 2 mei) is de naam van een fietstocht door De Bilt, Griftenstein en Voordorp. Vanaf de Biltse Straatweg trok in mei 1940 het Duitse leger Utrecht binnen. Vijf jaar later wachtten de Utrechters hier op hun bevrijders. Wat speelde zich in de tussenliggende jaren in deze regio af? 

Thema van de wandeling op vrijdag 3 mei, ‘De jaren ’40-’45 in Utrecht’, is het dubbele gezicht van de stad in oorlogstijd. Aan de Maliebaan hadden beruchte Duitse instanties hun hoofdkwartier. Maar was ook een ander, bewonderenswaardig Utrecht. Dat van studenten die Joodse kinderen hielpen onderduiken, van verzetsmensen, van een illegale telefooncentrale…

De wandeling van zaterdag 4 mei heet ‘Verzet en onderduik in de Tweede Wereldoorlog’. De gids neemt je mee langs huizen die als schuilplaats dienden van joodse families, van verzetsstrijders en mannen die de Arbeitseinsatz wilden ontlopen. Langs het Israëlisch weeshuis, van waaruit meer dan 70 kinderen en verzorgers weggevoerd zijn. Je hoort ook de verhalen over Utrechters die met gevaar voor eigen leven weerstand boden. 

Over Gilde Utrecht
Gilde Utrecht is een vrijwilligersorganisatie van vijftigplussers. Meer dan tweehonderd mensen zetten zich belangeloos in voor stadgenoten en andere belangstellenden. Naast stadswandelingen en cursussen over Utrecht biedt Gilde Utrecht diverse vormen van taalbegeleiding aan. 

Meld je aan op www.gildeutrecht.nl, je vindt de excursies in de ‘Agenda rondleidingen’.