Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Dinsdagmiddag kreeg ik een hoopvolle mail van Frans van Seumeren die betrekking had op de komende uitwedstrijd tegen Vitesse. Hij antwoordde met dit bericht op mijn laatste column Vak P waarin sprake was van ‘opluchting na het teleurstellende gelijkspel tegen FC Groningen’.

Tijdens de eerste helft van het duel in Arnhem spookte die mail van de clubeigenaar steeds door mijn hoofd. FC Utrecht deed tegen Vitesse het tegendeel van knallen. Zeker voor de rust deed het veldspel pijn aan de ogen, opvallend was vooral de lethargie bij de middenvelders Simon Gustafson en Adam Maher. Maar ook hun teamgenoten maakten een tamme indruk tegen de ploeg die na afloop medekoploper zou zijn.

Wij van Vak P hadden niet vaak zo’n bedroevende eerste helft gezien, de schade bleef beperkt tot een afgekeurd Vitesse-doelpunt en een geldige treffer van verdediger Danilho Doekhi, nota bene zijn eerste goals als profvoetballer.

In de tweede helft was het krachtsverschil minder schrijnend omdat Vitesse een tandje minder inzet toonde en blijkbaar vertrouwde op de gedegen defensie (drie tegengoals in de thuiswedstrijden tot nu toe) en tevens besefte dat FC Utrecht op deze avond in aanvallend opzicht geen vuist zou maken. Twee kansen voor de ook al teleurstellende Gyrano Kerk leverde dan ook niets op en kon Vitesse zich na afloop medekoploper van de eredivisie noemen.

De vraag is hoe deze sportieve terugval te verklaren is. Frans van Seumeren heeft de wens van de spelers ingewilligd om verder te gaan met Rene Hake als hoofdcoach. Maar de spelers hebben dat vertrouwen tot nu toe bitter weinig terugbetaald in het veld.

Aanvoerder Willem Jansen, die met de nieuwelingen Benaissa benamar en invaller Sylian Mokono wel een voldoende haalde, kon na afloop alleen maar constateren dat zijn elftal ‘te weinig kwaliteit aan de bal’ had gedemonstreerd en zeker in de eerste helft van het kastje naar de muur werd gestuurd. En dan te bedenken dat FC Utrecht nog geen anderhalf jaar terug Vitesse volkomen kansloos liet en in hetzelfde stadion Europees voetbal afdwong. Frans van Seumeren zag zijn ploeg toen wel knallen en met 0-2 winnen. Het kan verkeren.