Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer de thuiswedstrijd tegen VVV, uitslag: 1-2. De foto's zijn van Jeroen Stoops.

Dure punten heeft FC Utrecht laten liggen in een wedstrijd die met een comfortabele zege had moeten eindigen. Binnen een kwartier had de thuisclub al een positieve marge van 2-0 moeten hebben maar zoals vaker ontbreekt het aan doelmatig afwerken voor het vijandelijke doel. En dan VVV. De ploeg had een listige val opgezet door FC Utrecht veelal balbezit te bieden, maar bij de omschakeling werd duidelijk dat de afweerlinie van de thuisclub soms niet meedogenloos genoeg is. En omdat ook doelman Maarten Paes niet zijn topvorm had, stond het – tegen alle verhoudingen in – bij rust 0-2 en moest FC Utrecht in de tweede helft aan de bak.

Dat deed de ploeg ook. De aanvallende wissels van John van den Brom met drie spitsen Dalmau, Bahebeck en Cerny maakten duidelijk dat het een alles of niets aanpak zou worden. En toen openbaarde zich ook de Wet van Murphy: het was niet een zonovergoten middag die FC Utrecht ten deel zou vallen. Een via de VAR na lang aarzelen (Clay Ruperti, eerste divisie-arbiter had dienst) afgekeurde penalty, een wegens duwen geannuleerde goal en ook nog tal van kansen die net geen treffer opleverden. Zo kon het gebeuren dat het FC Utrecht-legioen zich na afloop niet aan de top van de ranglijst kon terugvinden, maar met een sportieve kater naar huis moest.

Wat maakt deze pijnlijke thuisnederlaag duidelijk? Dat FC Utrecht het moeilijk heeft tegen ploegen die zich massaal terugtrekken op eigen helft om vervolgens via de counter terug te slaan. De ploeg heeft kwaliteit genoeg om in de top-4 te eindigen maar dan zal vooral meer efficiënt met de kansen moeten omgaan, zoals VVV demonstreerde op deze middag. De frustratie van trainer John van den Brom richting de arbitrage, bestraft met een gele kaart (zijn derde al in dit prille seizoen) vonden we begrijpelijk, want traditiegetrouw floot Jochem Kamphuis slap en weinig consequent. Maar de grootste frustratie moet gelegen hebben in het feit dat FC Utrecht een unieke kans op drie belangrijke punten liet liggen, en dat mag de ploeg zichzelf verwijten.

Dalmau wordt onderuitgehaald in de zestien. De VAR annuleert de door Kamphuis gegeven penalty omdat Abass buitenspel stond.

Abass passeert doelman Kirschbaum, maar dit doelpunt wordt afgekeurd; buitenspel.

Verkoeling voor Klaiber, die deze week bijtekende, tijdens een drinkpauze.

Onbegrip bij Dalmau nadat zijn tweede doelpunt wordt afgekeurd.

Trainer Van den Brom vindt dat de scheids te vroeg affluit.

Een erg teleurgestelde Dalmau vindt troost bij de trainer.

PS. Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Cees Werkhoven.