Door Hans van Echtelt - Precies zoals vorige week in Waalwijk werd in een uitverkocht Galgenwaard pijnlijk duidelijk dat FC Utrecht nog zoekende is naar de juiste speelwijze en een kloppende opstelling. In plaats van een dominante speelwijze werd voor eigen publiek genoegen genomen met een afwachtende tactiek waarbij de ploeg uit Leeuwarden veel te lang het eigen spel kon spelen. 

Wij op Vak P gingen er in het begin nog eens goed voor zitten. Na een eerbewijs aan de supportersvereniging vanwege het 40-jarig bestaan greep FC Utrecht de tegenstander wel even bij de strot hetgeen in drie riante scoringskansen resulteerde. Bas Dost, Othmane Boussaid en Daishawn Redan konden van dichtbij niet scoren zoals ook een week terug in Waalwijk soortgelijke kansen in de openingsfase onbenut bleven. 

Daarna kwam de middelmatigheid van een aantal basisspelers aan het licht zodat Cambuur zonder druk op de bal naar hartenlust kon combineren. En het aanvalsduo Dost-Redan kwam steeds meer op een eiland te staan omdat van achteruit nooit enige dreiging werd veroorzaakt, alleen lange ballen. Die creativiteit kan van spelers als de teruggekeerde Mark van der Maarel en de teleurstellende Midobo Sagnan dan ook niet verwacht worden.

Wij van Vak P hopen dat het ‘hoofdstuk spektakel’ nog eens opgezocht gaat worden in het trainersjargon in plaats van ‘efficiente patronen’. Met de komende duels tegen Emmen, Ajax en Vitesse voor de boeg had FC Utrecht graag een meer riante seizoenstart mogen verwachten dan de magere twee punten die nu op het conto staan. Maar zoals iemand naast me opmerkte: “Erik ten Hag is ook ooit met twee uit twee begonnen, toen haalden toch mooi Europees voetbal’.

Fotoverslag: Jeroen Stoops

Booth in duel met Bangura.

Ter Avest test de kwaliteit van het shirt van Smit.

Aanvoerder Viergever grijpt in en tikt de bal weg voor de voeten van Smit.

Het briefje. Via Brouwers aan aanvoerder Viergever.

Van der Maarel in gevecht.

Dost jut zijn ploeggenoten op.

Opstootje in de slotfase.

Afgelopen; 2 punten uit 2 wedstrijden.