Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de uitwedstrijd tegen Excelsior (2-2).

De uitwedstrijden van FC Utrecht op Woudestein, zoals het stadion vroeger heette, zijn altijd lastig. Wijk op Vak P herinneren ons een score als 7-4 in het voordeel van de Rotterdamse club terwijl we op eigen veld destijds in hetzelfde seizoen (1984/1985) met dezelfde cijfers wonnen. Dat waren nog een tijden: 22 goals in twee wedstrijden, kom daar nu nog eens om.

Op deze kille zondag was het minder sensationeel qua score. Na afloop stond er 2-2 op het bord en misschien was het wel een rechtvaardige uitslag. Intussen behaalde de nieuwe coach Jean-Paul de Jong zijn vierde gelijkspel in successie en deze zal hem de minste voldoening hebben gegeven. Na de fraaie winnende vrije trap van Zakaria Labyad leek de volle buit binnen maar een al even mooie gelijkmaker van Falk bracht weer evenwicht.

Door deze uitslag komen de de naderende  thuisduels tegen Sparta (woensdag) en tegen PEC/Zwolle (aanstaande zaterdag) in aanmerking voor een beter resultaat dan een gelijkspel. Het gedrang op de ranglijst rond de plaatsen vier tot en met tien neemt met de week toe en het zou FC Utrecht goed uitkomen om enkele driepunters aan het totaal toe te voegen. Intussen heeft Sparta door een zege op Willem II de smaak weer wat te pakken zodat het zeker geen ‘makkie’ wordt wanneer Dick Advocaat en zijn manschappen de vernieuwde grasmat van Galgenwaard gaat betreden.

Met de naam van Dick Advocaat komt weer wat nostalgisch gevoel naar boven bij de ons, de ‘nestors’ op Vak P. Zij hebben hem immers nog in het FC Utrecht-shirt zien spelen en zijn driftige gebaartjes van destijds zal hij nog niet verleerd zijn. Ook de trainer van Excelsior heeft een een FC-verleden, Mitchel van der Gaag en Jean-Paul de Jong omhelsden elkaar zondagmiddag na afloop van de 2-2 dan ook als oude vrienden en voormalige teamgenoten. 

Het was deze zondag overigens ook de verjaardag van Michel Beukers (geboren 4 februari 1961) en John van Loen (geboren 4 februari 1965), ze hebben beiden een verleden met Excelsior of FC Utrecht en in dat licht bezien was het gelijkspel dan ook een logische uitslag. We vragen ons op Vak P intussen wel af bij hoeveel van de jongere toeschouwers in Galgenwaard een lichtje gaat branden bij het horen van de namen Beukers en Van Loen! Die twee weten als geen ander uit hun voetbalverleden hoe moeilijk het is om bij Excelsior te winnen.