Sportjournalist Hans van Echtelt over de verloren bekerwedstrijd van FC Utrecht tegen Feyenoord, uitslag 1-0.

De verwachting dat FC Utrecht na de veelbelovende zege in Heerenveen ook in De Kuip zou kunnen stunten, is niet bewaarheid. De ploeg van coach Dick Advocaat presteerde ver beneden verwachting en kon dan ook geen enkel moment aanspraak maken op een plek in de volgende bekerronde.

Dat het tot de negentigste minuut spannend bleef met een 1-0-score, had vooral te maken met het feit dat de Rotterdammers weigerden om de trekker over te halen en het meer dan uitstekende keeperswerk van David Jensen.

Zo kon het gebeuren dat FC Utrecht in de slotfase zelfs nog enkele keren dichtbij de niet verdiende gelijkmaker kwam nadat Nick Venema was ingevallen. De supersub stichtte met twee doelgerichte acties nog enig gevaar in de buurt van doelman Vermeer die op deze avond het Rotterdamse doel verdedigde.

Ook Timo Letschert was nog dichtbij de 1-1 maar zijn kopbal werd door Jens Toornstra van de doellijn gekeerd. En zo konden de Utrechtse fans na het laatste fluitsignaal van Bjorn Kuipers ontgoocheld De Kuip de rug toe te keren om zich voor te bereiden op de volgende kraker, thuis tegen Ajax.

De verwachting dat Feyenoord na de beschamende thuisnederlaag (0-2) tegen Fortuna, opnieuw een getergde tegenstander zou ontmoeten, bleek niet te kloppen. FC Utrecht maakte in deze zo belangrijke bekerstrijd een matte indruk en vooral in aanvallend opzicht bleken Tanane en Kerk veel te licht om ook maar enige dreiging van betekenis te veroorzaken. Zo kon het gebeuren dat in negentig reglementaire minuten geen enkele kans van Utrecht-zijde te noteren was, pas in blessuretijd ontstond enige dreiging.

Een ontgoochelde Dick Advocaat moest na afloop toegeven ‘ernstig teleurgesteld in zijn ploeg te zijn, hetgeen ook te maken had met de krachtige indruk van Feyenoord.’

Dat citaat klopte precies. De reputatie van cupfighter werd in Rotterdam geen moment bevestigd door FC Utrecht. De vraag is of die spirit er komende zondag in prestigestrijd met Ajax wel zal zijn. Anders kan deze ‘topweek-in-wording’ wel eens eindigen in een desillusie, zo vlak voor de winterstop.