Interview door Alexandra Dijkstra

Zijn logo is goed bekend onder het uitgaansgvolk in Utrecht. De cirkel met zijn achternaam erin pronkt op de foto’s die hij maakt tijdens feestjes in de nachtelijke uurtjes. De 24-jarige Ruben May kreeg vier jaar geleden zijn eerste camera van zijn vader voor zijn verjaardag. En zo rolde de student in het ondernemerschap.

Onder de naam ‘May Creations’ fotografeert May bij verschillende uitgaansgelegenheden in Utrecht. Zo fotografeerde hij afgelopen weekend nog in de Winkel van Sinkel en het nieuwe TivoliVredenburg. Ook fotografeert hij regelmatig in de Beurs op de Neude en de Filemon op het Janskerkhof.

Ruben May maakt eventfoto's, foto’s van de feestgangers, soms geposeerd soms niet, maar ook maakt hij sfeerfoto’s van de avond. Ze verschijnen op zijn site en zijn Facebookpagina waar de nachtbrakers van feesten zichzelf terugvinden op de uitgaansfoto’s. Wat opvalt aan die foto's is dat door zijn fraaie manier van fotograferen staan de feestgangers er vaak zeer flatteus op.

Ruben May. Foto: May Creations

May noemt zich nu ook ondernemer. Zijn bedrijf zag het licht in 2011. Ruben May: “Ik was niet van plan om May Creations te starten. Ik was zelfs bijna ‘bang’ om een eigen bedrijf te beginnen, omdat ik er nog niet klaar voor was. Uiteindelijk moest ik wel een échte onderneming starten, omdat ik op Koninginnedag in 2011 een opdracht kreeg van een bedrijf dat niet zwart wilde betalen voor mijn fotografie. Toen heb ik mezelf in het diepe gegooid, en ben ik als ondernemer gestart."

De start gaf May "een heel machtig gevoel, maar tegelijkertijd was het ook heel beangstigend. Ik kwam ineens in een wereld terecht waar ik eigenlijk niks van wist. Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Ik wist bijvoorbeeld echt niet wat er allemaal op een factuur moest staan en zo zijn er nog tientallen dingen op te noemen. Uiteindelijk heb ik veel hulp gevraagd en veel opgezocht op internet.”

Ruben fotografeerde voor de echte start van het bedrijf al een tijdje. Toevalligerwijs is hij in de ondernemerswereld beland. Hij keek niet te ver vooruit en heeft het op zich af laten komen. “Het is eigenlijk heel geleidelijk gelopen. Ik fotografeerde op de verjaardag van mijn zusje in 2010. Op die verjaardag maakte ik kennis met een vriend van haar die al in clubs fotografeerde. Uiteindelijk had ik geregeld dat ik een keertje met hem mee kon, maar toen ik ook voor het bedrijf wilde gaan werken waar hij in dienst was, bleek dat zij beginnende fotografen niet meer gingen betalen. Toen hebben hij en ik besloten met z’n tweeën te gaan fotograferen. Dit deden we destijds nog zwart. Langzaam zijn we, dankzij zijn netwerk, bij de uitgaansgelegenheid de Monza terecht gekomen en daar fotografeerden we uiteindelijk wekelijks.”

Na de start van het bedrijf in 2011 zijn Ruben en zijn compagnon zelf actief op zoek gegaan naar opdrachten. “We zijn eigenlijk gewoon met een grote mond naar opdrachtgevers toegestapt. Gratis is een magisch woord in de business. Als je aangeeft dat je in - eerste instantie om jezelf te bewijzen - iets gratis wilt doen, zeggen ze eigenlijk al ‘ja’ voordat ze weten wat ze aangeboden krijgen. De opdrachtgevers waren tevreden met ons werk en daardoor bleven we hangen.“

Tegenwoordig zijn May en zijn zakenpartner uit elkaar. “Ik ben altijd de enige eigenaar geweest, maar inmiddels werk ik – naast dat ik fotografen in dienst heb – alleen.  May Creations wordt steeds bekender. Ik krijg mijn opdrachten niet meer binnen via mijn eigen reclame, maar via via.”

Fotografielessen heeft Ruben nooit gevolgd. Geen probleem volgens hem, want je kunt veel leren op het internet. “Lang leven het internet! Ik ben geen fan van lezen, dus ik heb veel geleerd door tutorials op You Tube te bekijken. Daarnaast heb ik heel veel in de praktijk geleerd. Je leert een basis van fotografie, de rest moet je zelf doen. In de praktijk kom je de echte problemen tegen. Dan zijn er problemen zoals licht dat verandert, de kleur rood die heel verzadigd is, de kleuren paars en blauw zijn ook heel lastig. Dan leer je dit op te lossen door te spelen met bewerking of door net buiten de regeltjes om te gaan fotograferen. Mijn stijl wordt sowieso niet aangeleerd op een fotografieschool.”

Een druk leven is het wel, want het fotograferen in combinatie met het ondernemen en óók studeren, de studie Artiest Popmuziek aan de Herman Brood Academie, kost ontzettend veel tijd. “Een tijdje terug ben ik overspannen geraakt. Ik merkte dit doordat ik een blijvende vermoeidheid had. Ik kon wel slapen, maar ik werd vermoeider wakker. Ik heb mezelf uiteindelijk gedwongen een ritme aan te houden en ben gezonder gaan eten en sporten. Ik maakte me ook zorgen over hoe ik mijn tijd moest indelen, zodat ik genoeg tijd over hield voor belangrijke mensen. Nu ik heb geleerd dat te managen gaat alles stukken beter. Én, vaker nee leren zeggen, daar ben ik ook slecht in. Maar ik ben blij dat het is gebeurd, want ik ben daardoor tegen een lamp aangelopen en ik weet nu waar ik rekening mee moet houden.”