Door Rob van der Hilst - Dat het begrip ‘Utrecht Festivalstad’ helemaal waar is, dat komt in deze periode helder aan het licht: het grote, tiende internationale Franz Liszt pianoconcours is momenteel in volle gang en vanaf donderdag begint de 25e editie van het Impakt Festival (29 oktober t/m 2 november 2014), een van de ‘kleintjes’ onder de Utrechtse festivals maar dat echter van vrij grote betekenis is, landelijk en zeker ook internationaal.

Waar dit in zit? In de festivalformule, waar films, videokunst, exposities, muziek, conferenties en speciale evenementen het begrip ‘multidisciplinair’ inhoud geven met de nadruk op audiovisuele kunsten. ‘Het festival wil de invloed van de media kritisch volgen vanuit de kunst’ mooi en vrij kernachtig geformuleerd.

Impakt presenteert, volgens de organisatie, kritische en creatieve visies op de hedendaagse mediacultuur. Idem dito.

Maar dit klinkt toch wat abstract op het eerste gezicht wat echter in de praktijk meevalt. Althans bij belanghebbenden in de creatieve culturele sector waardoor Impakt zich in feite voegt aan zijn grotere broertje het Nederlands Filmfestival dat in de eerste plaats ontmoetingsplek van filmmakers is, waarnaast belangstellenden kunnen meedoen.

Deze volgorde dus, wat ongetwijfeld kijken-in-de-keukennieuwsgierigheid kietelt, zeker ook bij het Impakt Festival 2014.

Het centrale thema van de jubileumeditie-2014 is ‘Soft Machines’ of concreter ‘Machines en Muziek’. Hieraan ligt de volgende gedachtegang ten grondslag. Robots verdringen de werkgelegenheid, zei het kabinet onlangs. Onbemande drones worden niet alleen ingezet bij diverse oorlogen maar ook om met camera's boven de eigen stad te vliegen voor verkeers- en andere observaties. De vraag rijst dan ook: waartoe zijn robots in staat?

Onder de titel Soft Machines stelt het festival ‘vragen’ bij de oprukkende invloed van moderne technologieën. Kunnen machines ooit intelligenter worden dan mensen? Zijn robots in staat gevoelens te herkennen of zelf te ontwikkelen? Volgen technologieën hun hardware of hebben ze toch een hart? Kunnen systemen iets mooi vinden - muziek bijvoorbeeld?

Hoe dit allemaal wordt in de komende festivaleditie wordt uitgewerkt? Lees het via www.impakt.nl. Veel plezier op het 25e Impakt Festival!