Vandaag zijn de originele wijzerplaten teruggeplaatst op de Domtoren. Het gaat om vier wijzerplaten, elk met een diameter van zo’n vier meter.

De wijzerplaten werden in 2019 verwijderd en zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. Ze zijn opnieuw geschilderd en de in totaal 48 nummers zijn allemaal opnieuw verguld met bladgoud.

De werkzaamheden begonnen vanochtend al om 5.00 uur. Allereerst werden de wijzerplaten aan de kant van de Servetstraat en Winkel van Utrecht/VVV teruggeplaatst.

Foto: Harrie van Veen

De teruggeplaatste wijzerplaten vallen nu nog weg achter de steigers, maar als deze verder zakken, zal iedereen ze weer kunnen zien.

Dat is trouwens nog niet direct met werkend uurwerk. Eerst moeten de assen en wijzers worden gemonteerd en moet alles goed worden aangesloten. Naar verwachting werken alle klokken vanaf eind mei weer. 

Feest

Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek komt de Dom dit jaar uit de steigers. De restauratie wordt volgens planning aan het einde van de zomer afgerond. Dat wordt het hele jaar door feestelijk gevierd. Onder de noemer ‘De Dom pakt uit!’ organiseert Utrecht Marketing een reeks aan activiteiten, waar alle Utrechters aan kunnen deelnemen.

Er is ondermeer een kunstproject onder de noemer De Domtoren Ontrafeld. Daarnaast organiseert de gemeente Utrecht op 9 november, twee dagen voor Sint Maarten, het feest van het licht – een opleveringsmoment, waarbij de nieuwe verlichting van de Domtoren met kleur en speciale effecten wordt onthuld.

Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op domtoren.nl

(JT)