Deze kiek is gemaakt door: Jannes van der Heijden 

Want?  Binnen enkele maanden wordt de Domtoren verlost van haar stalen jas. Utrecht gaat dit op verschillende manieren vieren.

In het Domkwartier is er vanaf 26 juni op tien lokaties de expositie 'De Domtoren Ontrafeld' met werken van lokale kunstenaars en studenten van de HKU.

Een van de kunstwerken is een installatie van Arnout van der Heijden. Van der Heijden, die zijn atelier en galerie heeft op Lange Lauwerstraat 48, wil speciaal voor Nieuws030 wel een tipje van de sluier oplichten:

Ik werk op dit moment in Nijmegen samen met mijn neef Peter aan de installatie 'de M-klok van de Dom'. Daarmee verwijs ik naar de tijd vlak voor de Tweede Wereldoorlog toen alle belangrijke luidklokken in de Domtoren gemerkt werden met een 'M' van monument. Dat heeft in de spannende tijd erna gewerkt, want Utrecht heeft ze nog.

De klok - deze is gemaakt van polyester - is klaar. Nu maken we nog een stalen frame waarin we hem gaan hangen. Daar mogen bezoekers uiteindelijk in gaan staan en dan horen ze iets heel bijzonders. Later vertel ik graag meer.

Een tussenresultaat zien we hierboven. Over een dikke maand gaan we weer bij Van der Heijden op bezoek. De Domtoren Ontrafeld is er tussen 26 juni-29 september 2024. De expositie wordt afgesloten met een veiling van de kunstwerken.

De klok in een eerder stadium. Foto: Arnout van der Heijden

De gemeente Utrecht organiseert op 9 november – twee dagen voor Sint Maarten, het feest van het licht – een officieel opleveringsmoment van de Domtoren, waarbij de nieuwe verlichting met kleur en speciale effecten wordt onthuld.

Dit voorjaar worden de wijzerplaten en wijzers teruggebracht. Het aanbrengen van de nieuwe verlichting gebeurt als de restauratie wordt afgerond, aan het einde van de zomer van 2024. Dan is ook de restauratie van de onderdoorgang gereed.

Tekst: Jim Terlingen

Zie ookKan het zakken van de steigers alstublieft wat langzamer?

Foto: gemeente Utrecht