Deze kiek is gemaakt op: dinsdagavond 7 mei 2024

Door: Angeliek de Jonge

Waar? Hogelandsepark

Want: In de avondzon werd met een plechtigheid de bevrijding van de stad Utrecht - op 7 mei 1945 - gevierd. De ceremonie vond traditiegetrouw plaats bij de iconische ‘Polar Bear’ aan het einde van de Biltstraat. Ongeveer honderd mensen woonden de bijeenkomst bij. 

Locoburgemeester van Utrecht-Oost, Eva Oosters en Katja van As, Luitenant ter Zee 1 (LD) van de Koninklijke Marine, hielden een toespraak, evenals Derek Williams, hoofd van de Nederlandse afdeling van de Royal British Legion (RBL). De RBL, met het symbool 'poppy' (klaproos), is in 1921 opgericht om financiële, sociale en emotionele steun te geven aan (oud-)militairen van het Engelse leger. 

Negenenzeventig jaar geleden trok de Britse 49e West-Riding Infanteriedivisie, de zogenaamde ‘Polar Bears’, de stad binnen om de bevrijding te bevestigen. De Britten stonden onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Canadese Leger.

De Polar Bears kwamen via de Biltstraat de stad Utrecht binnenrijden. Vandaar dat het standbeeld met zijn neus in oostelijke richting staat.  Het monument, in 1991 onthuld door prins Bernhard, is gemaakt door beeldhouwer Marie-José Wessels.

Zie ook

(JT)