Door Jim Terlingen - Een paar weken geleden maakten we deze Rara-kiek, maar nu andere websites (zoals deze) al laten zien welk plakkaat erachter verstopt zit en het verhaal ook bij onze collega's van RTV Utrecht en De Nuk gemeld is, houden wij ons niet langer in. 

Hierboven ziet u wat achter het plastic zit.

Plastic en tape voor het plakkaat. Foto: JT

Dit is het verhaal:

Op 22 november 1944 wordt in het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Maliesingel 2 voor het eerst een samenkomst gehouden met de belangrijkste verzetsgroepen van Midden-Nederland. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden lekt de aankondiging voor deze vergadering uit bij de aanhouding van een Utrechtse koerierster in Veenendaal.

Een dag later valt de bezetter de vergadering binnen. Twee aanwezigen vluchten naar boven; de anderen vluchten naar de kelder en worden gearresteerd, mishandeld en afgevoerd in gevangenschap. Een latere bevrijdingsactie mislukt jammerlijk, met nóg meer slachtoffers tot gevolg.

De twee naar boven gevluchte verzetsmensen weten zich twee etmalen verborgen te houden op zolder en slagen erin ondanks meerdere doorzoekingen op miraculeuze wijze te ontsnappen.

Van de negen afgevoerde mensen overleven er uiteindelijk zeven het niet.  De namen: C. van Holthe, A.F. Krikke, S. Postma, A. Roeterink, J. Vos, G. Westdijk en J. van Zanten.

De Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont maakte - in opdracht - voor de zeven een gedenksteen, die in 1946 in het gebouw van de Kamer van Koophandel op Maliesingel 2 een plaats kreeg.

Na een verhuizing kwam de gedenksteen na een poosje echter in een depot terecht.

De Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht gaat de steen aanstaande zaterdag, 4 mei, ceremonieel plaatsen in een zijgevel van Maliesingel 2 aan de kant van de Nachtegaalstraat. Daarmee komt de steen terug op het oude adres. 

Bokhove
De Utrechtse filosoof en onderzoeker Niels Bokhove heeft de tragische gebeurtenis met alle achtergronden onderzocht en zal na de onthulling (4 mei om 12 uur) een presentatie van zijn onderzoek geven in de Hekmanzaal van de tegenover gelegen Stadsschouwburg (4 mei om 12.45 uur).

Hij heeft een immense klus verricht: hij heeft van álle direct betrokken verzetsmensen nazaten kunnen traceren. Hun aanwezigheid wordt verwacht. Ook aanwezig is mevrouw Minka Cieremans, weduwe van de ontvluchte verzetsman Maarten Cieremans, die een boek heeft geschreven over - onder andere - zijn ontsnapping.

Niels Bokhove. Foto: Ton van den Berg