Deze kieken zijn gemaakt op: woensdagavond 8 mei 2024, rond 19.47 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Drift 25

Want: Demonstranten voerden hier actie in en rond het universiteitsgebouw tegen de Universiteit Utrecht vanwege de banden die zij met Israël heeft.

Ze hielden het universiteitsgebouw bezet. Hier is de faculteit Geesteswetenschappen gevestigd. Gisteren verbleven demonstranten op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek, iets verderop.

Er was ten tijde van deze kieken een gemoedelijke sfeer. Via een megafoon worden leuzen geroepen, waarna mensen op straat ze herhalen. De voertaal is Engels.

De politie keek op dat moment nog ongehelmd rustig toe en af en toe liepen er mensen naar binnen. Binnenin het gebouw hingen vlaggen en borden met de tekst 'Free Palestine'. 

In de middag was er een demonstratie bij het Academiegebouw op het Domplein.

Update, donderdag 9 mei, 01.00 uur:

De voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit Utrecht, Anton Pijpers, sprak eerder op de avond met actievoerders. Maar dit heeft niet geleid tot het einde van de actie.

Burgemeester, justitie en politie (de 'driehoek') hebben besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk. Er zijn aanhoudingen verricht. Daarbij maakte de politie onder meer gebruik van zogenaamde 'stillen'. Dat zijn politieagenten in burger, die soms Palestinasjaals dragen. Met een bus zijn demonstranten weggevoerd.

   
Update, vrijdag 10 mei, 09.00 uur:

Op andere plekken werd nog gedemonstreerd. Rond 2.30 uur keerde de rust terug. 

   

Hier nog foto's van de vroege woensdagavond:

'It's time UU boycott Israeli Apartheid!' staat op het spandoek. Foto's: JT