Deze kiek is gemaakt op: zondag 5 mei 2024, 14.45 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? Bevrijdingsfestival in park Transwijk

Want: Heerlijk weer, fijne muziek, zo kan vrijheid goed gevierd worden. Meer dan 40.000 Utrechters genoten van het Bevrijdingsfestival. Het enige heel kleine minpuntje was dat op verschillende plekken het gras door de grote drukte was omgewerkt tot moddergebied. Niemand had nog nette schoenen.

Bij de Utrechtse Bankzitters, het eerste optreden, stroomde het veld volledig vol en werden meteen alle lyrics mee gezongen en gerapt. Tijdens de optredens van CHO, The Cool Quest, Claude, DeWolff, YĪN YĪN, Rolf Sanchez en afsluiter ZER00'S HEROES bleef het terrein van het hoofdpodium vol en dansten en zongen de bezoekers enthousiast mee.

Naast de muziek waren er ook diverse andere activiteiten zoals een klimaatmarkt. Verder was er een Utrechts programma zoals BOKS Cultuurhuis, waar verschillende dj’s en rappers de kans kregen om hun talent te showcasen, de dj’s van Stichting Pann en Stranded FM. Het Utrechtse dj-duo DISKO DISKO had de eer om het Vrijheidspodium af te sluiten, waarbij ze het veld omtoverden tot één grote disco-dansvloer!

Leuk en verrassend was dat 's middags tussen het publiek opeens de 79-jarige zanger en cabaretier Herman van Veen opdook. Niet om op te treden maar om deel uit te maken van de viering van de vrijheid.

Dat voorziiter Jarrel Beets van het Bevrijdingsfestival al vooruit keek naar volgende festivals zoals volgend jaar, als het 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beeindigd, vond Van Veen bemoedigend want zei hij: "Soms maak ik mij zorgen. Zorgen of we wel alle signalen serieus nemen. Ik zie in praatprogramma's tegenwoordig heel veel mensen in uniform. Dat is niet gewoon."

Herman van Veen met voorzitter Jarrel Beets.

De band DeWolff tijdens hun spetterende optreden.

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival.