Zaterdag 4 mei vindt op het Domplein de stedelijke Dodenherdenking plaats. De ceremonie wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een stille tocht vanaf het Pieterskerkhof.

Na de twee minuten stilte spreekt burgemeester Sharon Dijksma, waarna ze samen met Jantien Verlaan-Das een krans legt bij het in mei 1949 onthulde verzetsmonument.

Jantien Verlaan-Das is een dochter van de Utrechtse verzetsstrijder Henk Das, die tijdens WOII onder meer provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers was.

Lees op de website van het comité het verhaal van Henk Das

Programma

19:20 uur Stille tocht vanaf het Pieterskerkhof
19:50 uur Aankomst op het Domplein
20:00 uur Dodenherdenking (2 minuten stilte)
20.02 uur Toespraak burgemeester Dijksma
20:10 uur Kranslegging
20:30 uur Ingmar Heytze & Asfaltfeeën in de Domkerk

  
De Utrechtse dichter en schrijver Ingmar Heytze heeft op verzoek van het Utrechts comité 4 mei-herdenking een muzikale voordracht gemaakt: ‘Wie komt morgen met verhalen? - De toekomst van ons herdenken’.  

   
Heytze: ‘Leo Vroman dichtte de prachtige regels: 'Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen.'

'De voordracht 'Wie komt morgen met verhalen?' gaat over het omslagpunt van herinneren naar herdenken, over de kracht van verhalen en gedichten, en over de vele redenen waarom we vertellen wat we vertellen. Met elk verhaal dat je vertelt, vertel je immers een ander verhaal niet.’

De dichter kwam er eind vorig jaar pas achter dat zijn onlangs overleden vader hem vooral de spannende, jongensboekachtige verhalen over zijn Tweede Wereldoorlog had verteld, terwijl er ook een verhaal bleek te zijn dat hij niet kon of wilde vertellen.

Op de website van het comité meer over Ingmar Heytze & Asfaltfeeën  

Ingmar Heytze & Asfaltfeeën in hun oefenruimte. Foto: Luuk Huiskens

Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers die zijn gevallen voor onze vrijheid in Nederland en op vredesmissies tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De centrale herdenking in Utrecht is op het Domplein. Ook op andere plekken in de stad zijn er herdenkingen: in Oog in Al, Tuindorp, Lombok, Hoograven, Transwijk, Zuilen, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn en op Fort Lunet 1. Lees hier meer

Zie hier hoe vorige 4 mei-herdenkingen op het Domplein verliepen: 2023202220212020.

   
(JT)