Onder grote publieke belangstelling vond woensdagavond op het Domplein de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Enkele duizenden Utrechters waren daar twee minuten stil ter nagedachtenis aan alle gevallenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Het was voor het eerst sinds 2019 dat er weer een Dodenherdenking was met publiek. De afgelopen twee jaar was dit door de coronamaatregelen niet mogelijk.

Veel belangstelling voor de Dodenherdenking.

Burgemeester Sharon Dijksma stond in haar toespraak stil bij de oorlog in Oekraïne, met een verwijzing naar het stilvallen van de klokken in de Domtoren na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog: ,, ‘Want wat is er meer tegengesteld aan muziek? De oorlog. De stilte van verwoeste steden en vermoorde mensen.’ Zo sprak president Zelensky onlangs over de verschrikkingen in de Oekraïne. De tijd dat Nederland in oorlog was lijkt zo lang geleden. De bevrijding van ons land ligt alweer 77 jaar achter ons. Toch confronteert de oorlog in Oekraïne ons met het feit dat oorlog nooit weggeweest is. En nu zelfs weer heel dichtbij komt.”

(persbericht Utrechts Comité 4 mei Herdenking)

Vooraf aan de herdenking was er ook een stille omgang door de binnenstad. Foto: Ton van den Berg