Burgemeester Sharon Dijksma heeft dinsdagochtend samen met Klaas Taselaar, zoon uit een bekende verzetsfamilie in de Tweede Wereldoorlog, een krans gelegd bij het Verzetsmonument op het Domplein. De ingetogen herdenking wordt dinsdagavond vanaf 19.50 uur uitgezonden via onder meer RTV-Utrecht en Ustad. Dijksma zal daarin ook een korte toespraak houden.

De kranslegging. Foto: Ton van den Berg

De kranslegging op het Domplein - waar een stormachtige wind woei en het zo nu en dan regende - gebeurde zonder publiek vanwege het coronavirus. Dijksma en Taselaar werden door gelui van de Mariaklok in de Domtoren begeleid naar het monument. Daar werd na het trompetsignaal door Sjoerd Mevissen 2 minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legden de burgemeester en Klaas Taselaar namens het Utrechts Verzet een krans, aangereikt door scouts Ester en Roelant van scoutinggroep Salwega.

In de loop van de dag hebben diverse Utrechtse organisaties ook kransen gelegd bij het monument, waaronder de Studentenweerbaarheid, diverse studentenverenigingen, de organisatie van het Bevrijdingsfestival en het COC. 

De krans van het Utrechts Studenten Corps moest worden vastgehouden vanwege de sterke wind. Foto: Ton van den Berg

Om 20:02 gaat ook de videostream #ikherdenk online, waarin tientallen Utrechters hun gevoelens over herdenken en vrijheid delen, nu de traditionele Dodenherdenking niet door kan gaan op het Domplein. Deze stream is onder meer te zien via de Facebookpagina van het comité.

Vanwege de wind moesten medewerkers van de 4-mei Herdenking de kransen extra vastzetten. Foto: Ton van den Berg