Jim Terlingen - Gisteren, op de dag van de Nationale Dodenherdenking, lanceerde FC Utrecht in samenwerking met de Anne Frank Stichting en Stichting JoU de documentaire 'Op naar een Stadion Galgenwaard voor iedereen' van Stefan Rietveld.

De documentaire laat zien hoe FC Utrecht spreekkoren tegengaat.

Elja Schwarz, joods en fanatiek FC Utrecht-supporter, meed lange tijd het stadion. De spreekkoren van medesupporters, waarin joden worden uitgescholden en naar de gaskamer worden verwenst, sneden door zijn ziel.

Zijn overgrootmoeder uit Utrecht werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Auschwitz vermoord door de nazi’s. Het gaat om Paulina Polak-Gans (1861-1944). Zijn persoonlijke verhaal deelt hij regelmatig met medesupporters bij het Namenmonument vlakbij het Spoorwegmuseum, waarop ook zijn overgrootmoeders naam te zien is. (*)

Dat maakt altijd indruk. Supporters realiseren zich wat spreekkoren met joodse medesupporters doen, hoe kwetsend en pijnlijk het is om verwenst te worden omdat je joods bent, en zien in veel gevallen van verdere spreekkoren af.

(*) In de docu zegt Schwarz - na 17 minuten - dat ze 93 jaar werd, maar dit moet 83 jaar zijn.

Zie hier de hele documentaire (28 min):