Door Jim Terlingen - Burgemeester Dijksma heeft vanmiddag de speeltuin in het Wilhelminapark vernoemd naar de Utrechtse verzetsvrouw Trui van Lier. Hij heet in het vervolg 'Trui van Lier Speelkwartier'. Hij had nog geen naam. Er zijn bij de speeltuin twee sierpoorten geplaatst en een informatiebord.

Er is ook een nieuw plakkaat gekomen bij het adres Prins Hendriklaan 4 waar Van Lier haar crèche Kindjeshaven had, die van groot belang is geweest bij het redden van joodse kinderen. Deze werd onthuld door twee mensen die beiden als joods kind in Kindjeshaven zaten: Peter Hein (1939) en Siny Thuis-Natkiel (1941). 

En er is nu ook een 'hartjespad' vanaf deze locatie naar de nabijgelegen speeltuin. 150 goudkleurige hartjes tonen de weg van Prins Hendriklaan 4 naar de speeltuin, enkele honderden meters.

Burgemeester Sharon Dijksma benadrukte in haar toespraak dat de vrouwelijke verzetsstrijders nu pas de aandacht krijgen die ze verdienen. "Een straatnaam voor Trui zat er niet in omdat er te veel verwarring zou zijn met de Truus van Lierlaan." Ze was daarom blij met het idee van de speeltuin.

Jet Berdenis van Berlekom, die samenwerkte met Trui van Lier in Kindjeshaven, krijgt een 'hof' naar zich vernoemd in de nieuwe wijk De Nieuwe Defensie.  

Aan het eind van de bijeenkomst - waar zo'n vijfhonderd mensen op afgekomen waren - maakte iniatiefneemster Michèle van Lier, een achternicht van Trui, bekend dat de gemeente Utrecht de speeltuin gaat vernieuwen en dat kinderen hun mening mogen geven over de wijze waarop.

Het nieuwe bord tussen Prins Hendriklaan 4 en 6 (waar nu ijssalon Vorst is gevestigd). Foto: JT

Voormalige Kindjeshaven-kinderen Siny Thuis-Natkiel (links) en Peter Hein (midden) in een vrolijk gesprek. Foto: JT

Siny Thuis-Natkiel en Peter Hein onthullen het nieuwe bord. Foto: JT

Hartjes voor parkcafé Buiten. Foto: JTKinderen staan stil bij twee hartjes die naast elkaar geplaatst zijn. Zij symboliseren Deetje en Joekie, een joodse tweeling die het langst in Kindjeshaven heeft gezeten. Foto: JT

Genodigden bij de speeltuin: tussen de families Berdenis van Berlekom (links) en Van Lier (rechts) zit de burgemeester en haar 'chef kabinet'. Foto: JT

Michèle van Lier tijdens haar toespraak in het Wilhelminapark. Foto: JT

Anneke Schroevers-Hut (nicht van Trui) en Steven Berdenis van Berlekom (neef Jet) onthulden een informatiebord. Foto: JT

Er was een 'dank-banner', met daarop ook Nieuws030. Ernaast staat 'de spreekstalmeester' Lies van Gorkom. Foto: JT

Begin mei 
In de eerste dagen van mei zijn er nog twee bijzondere Trui-momenten in Utrecht.

Ikzelf (Jim Terlingen) geef op donderdag 2 mei aanstaande samen met Anneke Schroevers-Hut, een 91-jarige directe nicht van Trui, presentaties over de verzetsvrouw in het Academiegebouw tijdens het jaarlijkse evenement Open Joodse Huizen (om 13.00 en 15.00 uur). Volgend jaar verschijnt bij uitgeverij IJzer mijn boek over Trui van Lier.

Op zaterdag 4 mei zijn er twee audiotours onder de noemer 'Vrouwen in Verzet', waarbij er ook aandacht is voor Trui van Lier. Dit wordt georganiseerd door Theater na de Dam.

Zie ook
Dit Nieuws030-artikel van Bert van den Hoed dat in 2022 aan de basis stond van wat vandaag is gerealiseerd.