Door Zita Eijzenbach - De zaak moet dicht, helaas. Eigenaar Jan Beelen van 'Beelen-modelbouw' kan niet anders, zegt hij, want de gemeente voert volgend jaar betaald parkeren in op de 2e Daalsedijk en om kosten te voorkomen wordt een van Utrechts kleinste winkeltjes weer gewoon een garage voor zijn autobus.

Wat begon als een hobby, werd in 1998 werk voor Jan Beelen en zijn broer. De Mercedes-bus werd naar buiten gereden en kon gratis voor de deur geparkeerd worden. De broers Beelen bouwden de garage om tot de winkelruimte die het nu al ruim achttien jaar is.

De parkeerkosten, ruim honderd euro per kwartaal, nekken de ondernemer. Beelen: “Dat zet ik niet eens om in een kwartaal, dus een vergunning is geen optie. Natuurlijk kan ook het grijze kenteken eraf, maar dan stijgen de wegenbelasting en de verzekering van de bus flink. De verhouding is dan zoek, dus moeten we de bus wel gewoon binnen zetten. Helaas moet de winkel daar dus voor wijken.”

Een winkel annex garage is niet mogelijk; de ruimte is te klein voor een combinatie van de twee en een andere auto aanschaffen wil Beelen niet.

“De afgelopen dertig jaar heb ik drie van deze bussen gehad en ik ben er altijd heel blij mee geweest. Natuurlijk heeft deze wagen inmiddels ook zijn mankementjes, maar ze gaan lang mee en ik heb de laadruimte nodig als ik naar beurzen ga. Ik rij niet meer dagelijks, maar ik heb nog wel een auto nodig.”

Vele honderden schaalmodellen van Beelen vullen de kleine winkel. Foto: Zita EijzenbachAlleen op vrijdag en zaterdag is de zaak geopend; op de andere dagen werkt Beelen aan zijn eigen verzameling schaalmodellen. Het woonhuis heeft met de jaren de inrichting van een klein museum gekregen met alleen al ruim 700 schaalmodellen van vliegtuigen. De omzet van de winkel is een extraatje voor de broers.

“Gelukkig hoef ik niet te leven van de omzet, maar de winkel levert me wel veel voldoening op. Het is jammer dat nu ook mijn vaste klanten - die soms van ver komen - hun spullen nu ergens anders moeten halen. Veel zaken met modelbouw zijn er niet meer.”

Binnenkort wordt de eigenaar 69 en zijn gezondheid laat de laatste jaren te wensen over. Wel had hij de winkel graag nog een paar jaar willen voortzetten. “Natuurlijk word ik er ook niet jonger op en na een operatie een paar jaar geleden, werken mijn handen soms niet goed meer. In 2018 zou de zaak 20 jaar bestaan, maar nu moet de stekker er helaas al na 18 jaar uit. Het is niet anders.”

Eind februari gaat de winkel dicht. Dat is nog voordat het betaald parkeren ingaat, maar de broers Beelen denken een maand nodig te hebben om van de zaak weer een garage te maken.

De uitverkoop is al begonnen. Klanten krijgen korting op hun aankopen. Desondanks en met zelfs de feestmaand december voor de deur, verwacht Beelen niet alle van de ruim 7000 schaalmodellen in de winkel verkocht te hebben voor de sluiting.

“Met alleen de losse verkoop ga ik het niet redden, dus hopelijk meldt zich een opkoper die alles in een keer meeneemt. Wat dat betreft, hou ik me aanbevolen. Ik vind het heel jammer, maar vanwege het parkeerbeleid zit er helaas niets anders op dan de winkel te sluiten.”