Dik Binnendijk – Nadat ik al vier keer op de radio Geert Wilders hoorde zeggen “De zon is weer gaan schijnen in Nederland” (voor wie?) viel mijn oog op een bericht in Villamedia, de website over journalistiek. De kop was ‘Dink Binnendijk stopt als directeur/hoofdredacteur bij RTV Drenthe’. Hij verlaat eind dit jaar de omroep en is dan daar veertien jaar in functie geweest. 

“Die ken ik!” dacht ik. Nou ja, kennen, kennen... Ik heb hem een hand gegeven en vrij kort gesproken. Ik weet niet meer bij welke regionale omroep: RTV West of RTV Noord-Holland. En hij heeft bij nog een aantal andere regionale omroepen gewerkt, maar niet bij RTV Utrecht.  

Als docent Radiojournalistiek op de School voor Journalistiek in Utrecht ging ik zo nu en dan op stagebezoek bij mijn radiostudenten. Zij deden vaak bij de regionalen hun praktijkervaring op. En twee Binnendijken in huis, die elkaar niet kenden, die moesten toch wel even aan elkaar voorgesteld worden. Ik herinner me weinig meer van die ontmoeting.  

Toch kende ik de naam van Dink al. Lang geleden schreef ik een paar verhalen voor Vrij Nederland (VN). Tot mijn grote verbazing kreeg ik op een gegeven moment geld overgemaakt voor een verhaal over iets met voetbal. Dat kon nooit van mij zijn! Ik heb met de VN-redactie gebeld en ja dat klopte niet. Het was het verhaal van ene Dink Binnendijk en hij was verwisseld met mij: Dik Binnendijk. Het geld heb ik braaf teruggestort. 

Bij de omroep heb ik indirect meer te maken gehad met Henk Binnendijk, televisiemaker, presentator en evangelist bij de Evangelische Omroep (EO). Hij ging in 1999 met pensioen en wordt in juni 90 jaar.  

Zo’n dertig jaar geleden werd ik thuis gebeld.

Met Dik Binnendijk.
- Met wie? 

Met Dik Binnendijk!
- Dik Binnendijk?

Ja, met Dik Binnendijk..... Ik ben niet Dick Binnendijk, de vroegere impresario van Toon Hermans. Ik ben geen familie van Wim Binnendijk, voorlichter van de Nederlandse Spoorwegen en zeker geen familie van Henk Binnendijk van de EO!
- O… daar spreek je mee. 

Ik schrik en ben even stil....

Nee Henk, ik ben geen familie van jou.... Wel van mijn broer Henk, maar die zit in de zorg.

Waarom EO-Henk mij in Utrecht belde weet ik niet meer, maar het zal wel iets met een dubbele boeking van studio’s of technici in Hilversum te maken hebben gehad. Hij vertelde me dat hij verbaasd was om de naam 'Binnendijk' te horen. Dus blijkbaar had men hem alleen een telefoonnummer doorgegeven.  

Henk Binnendijk (EO). Foto: Wikipedia

Henk Binnendijk was in die dagen landelijk de bekendste EO’er. En dat heb ik goed kunnen merken toen ik vanaf 1988 in het Hilversumse omroepwereldje rondliep.

Noemde ik bij een nieuw contact mijn naam, dan ging er op z’n minst een wenkbrauw omhoog. Of werd er vragend gesteld “Henk Binnendijk?” Mijn reactie was dan: “Nee, Dik Binnendijk! Ik ben geen familie van Henk Binnendijk van de EO!” En een enkele keer voegde ik er nog aan toe: “Zal ik soms even gaan godveren.” Ik leerde er uiteindelijk mee leven. Maar ook mijn eigen broer Henk had met die reactie te maken. Zijn antwoord was dan meestal: “Nee, ik ben niet die van de EO. Wel familie van hem maar dan heel ver weg.” 

En dat kan kloppen. EO-Henk is in 1934 in Rijnsburg geboren. Onze familie Binnendijk komt uit Alphen aan de Rijn en omstreken. En alle Binnendijken die in het gebied woonden rondom de Oude Rijn - dus pakweg in Alphen, Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Katwijk - zullen in de verte wel familie van elkaar zijn. Maar dit blijft nattevingerwerk. 

De Alphense Binnendijken waren remonstrant, de Rijnsburgse Binnendijken hervormd. Henk werd op latere leeftijd evangelist. Tussen 1976 en 1999 maakte hij veel televisieprogramma’s bij de EO. Hij was ook de vaste spreker op de EO-Jongerendag.

Eén tv-programma van hem kon ik wel waarderen: Fifty-Fifty. Daarin sprak hij met bekende Nederlanders (onder meer Herman Brood) over het christelijk geloof en waarom ze wel of niet meer geloofden. Henk was in die gesprekken meer mens dan evangelist. Toen hij in 1999 met pensioen ging, werd het aantal opgetrokken wenkbrauwen bij de naam Binnendijk snel minder. 

Wat ik me nu stiekem afvraag is - als Dink bij RTV Drenthe gestopt is – werken er dan nog wel Binnendijken voor de lokale, regionale of nationale omroep?