Hans van Echtelt - Het contrast kon niet groter zijn. Afgelopen zondag afgedroogd door degradant Willem II en nu als herboren tegen Vitesse.

FC Utrecht toonde in een sfeervol Galgenwaard het gezicht dat de supporters afgelopen seizoen vaker hadden willen zien. De ploeg speelde vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Dennis Higler wilskrachtig en met het mes tussen de tanden.

De Arnhemmers werden meteen aangepakt en binnen de kortste keren werd dat mentale en fysieke overwicht uitgedrukt op het scorebord. Eerst kopte aanvoerder Willem Jansen in zijn 31-ste wedstrijd van het seizoen de 1-0 binnen waarna Sander van der Streek de 2-0 aantekende.

Tussendoor was ook nog eens een treffer van Tasos Douvikas wegens buitenspel afgevlagd.

In de tweede helft kon FC Utrecht de getoonde spirit niet meer opbrengen. En hadden de inspanningen van voor de pauze hun tol geeist. Vitesse kon daardoor wat beter in de wedstrijd komen zonder tot al te grote uitgespeelde kansen te komen.

Het werd zelfs 3-0 toen Simon Gustafson van elf meter mocht aanleggen na een tackle van Riechedly Bazoer op de doorgebroken Pontus Almquist. De fraaie marge van 3-0 kon niet naar het einde behouden blijven door een tegengoal van Patrick Vroegh na een verrassende tegenstoot uit een hoekschop. Maar met 3-1 is FC Utrecht op de drempel van de finale gekomen, zondagavond volgt deel twee in Arnhem.

Concentratie bij Willem Janssen vlak voor de wedstrijd. Fotoverslag: Jeroen Stoops

René, Laat de zon in je hart, Schuurmans brengt de stemming er in.

UUUUUUU

Willem Jannsen (links) ziet in de derde minuut zijn inzet achter Houwen verdwijnen 1-0.

Gustafson ontdoet zich van twee Arnhemmers.

Invaller Mahi in duel met Bazoer.

Almqvist wordt onderuit gehaald door Bazoer: Strafschop.

Gustafson schiet vanaf 11 meter raak. Hij viert de derde treffer van FC Utrecht met Janssen, Van de Streek en Veerman.