Hans van Echtelt - Het was al meer dan tien jaar geleden (om precies te zijn op 15 december 2010) dat ik een wedstrijd van FC Utrecht in het uitvak volgde. Het ging om het Europese duel tegen Liverpool, een avond om nooit te vergeten. Dat was in het sfeervolle stadion Anfield met een capaciteit van 57.000 kijkers, dit keer betrof de kleinste accommodatie in de eredivisie: het Mandemakers-stadion (capaciteit 5700).

Op uitnodiging van dorpsgenoot Bas mocht ik de start van het seizoen weer eens live meemaken en die invitatie wilde ik niet afslaan. Nieuwsgierig geworden door de nieuwe veelbelovende aankopen werd de tocht naar Waalwijk aanvaard. Dat gebeurde via een zogenaamde autocombi, dus onderweg op het parkeerterrein bij restaurant De Lucht moest die omwisseling naar de ‘echte’ kaartjes gebeuren.

Nu ben ik de luxe van Vak P gewend en een vaste parkeerplek bij het stadion, maar zo’n uitwedstrijd is een zware bevalling voor iemand van bijna 80 jaar. Allereerst de lange wachttijden. Bij het omwisselen moet je een half uur geduld hebben, daarna bij het stadion meer dan een uur voordat de wedstrijd eindelijk begint. En er is bijna geen enkele mogelijkheid om iets te drinken, voor 500 Utrechtse fans is een loketje geopend met twee bedienden. Waarvan acte.

Bij het uitvak drommen we samen met honderden Utrechtse fans en de verwachtingen zijn dan nog hoog gespannen. Maar die lijken al snel verdampt door het scoreverloop: Dario van der Buijs en Ben Hassani schieten de 2-0 simpelweg op het scorebord en dan is het rust. Mijn gastheer heeft dan een mooi citaat in petto: ‘De cursus omgaan met teleurstellingen is alweer begonnen’. Hij is ervaringsdeskundige als vaste FC-supporter en weet wat hem ook dit seizoen weer te wachten kan staan. Maar we leven op wanneer de spelers voor de tweede helft het veld betreden. Zien we daar niet de kale kop van Bas Dost opduiken, hij was nog niet fit genoeg bevonden voor een hele wedstrijd. 

Binnen vijf minuten staat ons ingedommelde vak in vuur en vlam, want dezelfde Dost knalt de bal achter Etienne Vaessen: 2-1. En vlak voor tijd kopte de nieuweling de bal uit een voorzet van Luuk Brouwers onhoudbaar in het RKC-doel: 2-2. Zelden zoveel uiteenlopende emoties meegemaakt als op deze avond in het FC-uitvak. Dat de terugreis ook weer na pas een half uur oponthoud aanvaard kon worden, kon zelfs bij mij de pret niet drukken. Het was de moeite waard geweest.

Links: de eindstand. Op de rechterfoto: de FC, met links goalgetter Bas Dost, na afloop. Foto's Bas van der Worp