Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt (en als achtervang Ad van Liempt) over de laatst gespeelde thuiswedstrijden van FC Utrecht, dit keer tegen PEC Zwolle, zondag 1 februari, uitslag 0-2.

Wat na de fraaie opsteker bij FC Groningen een mooi perspectief leek voor de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, is uitgedraaid op een nachtmerrie. FC Utrecht heeft een inktzwarte week achter de rug, en dan niet alleen in sportief opzicht.

Het begon met een diefstal in de burelen van Galgenwaard, mogelijk met hulp van een voormalige medewerker. Vervolgens de kaakbreuk van Kristoffer Peterson, veroorzaakt door teamgenoot Anouar Kali. Met als onbegrijpelijke follow-up, het uitblijven van een schorsing voor de veroorzaker van dit fysieke leed.

In Vak P werd het uitblijven van een dergelijke sanctie gevoeld als een klap in het gezicht van de goedwillende supporters. Via fluitconcerten werd vanaf de tribune luid en duidelijk gedemonstreerd dat Kali zeker deze middag niet had mogen spelen. Er waren immers meer dan 3500 kinderen in Galgenwaard aanwezig. Hoe moesten de ouders aan hun kroost uitleggen waarom er doorlopend gefloten werd voor een eigen speler van FC Utrecht?

Zelf had ik mijn buurman en zijn zoon van negen uitgenodigd om deze wedstrijd naast ons in Vak P bij te wonen. Ik schaamde me om deze middag aan deze jonge fan uit te leggen wat zich de afgelopen week op het trainingsveld had voorgedaan.

Het was onmogelijk om te hem uit te leggen dat het incident door de clubleiding uitsluitend was afgedaan met een geldboete. Zijn wedervraag was kraak helder: ,,Mag die speler blijven voetballen zolang die andere jongen nog geblesseerd is...?’’ Ik moest dat helaas bevestigend beantwoorden. En ik bedacht dat er ook nog zoiets als een voorbeeldfunctie bestaat voor betaalde voetballers in de richting van jonge fans op de tribune.

Ik denk dat de clubleiding niet heeft voorzien hoe het uitblijven van afdoende sancties heeft doorgewerkt naar de prestaties tegen PEC Zwolle. Er hing vanaf de aftrap een naargeestige sfeer in Galgenwaard, mede veroorzaakt door het steeds groter lijkende aantal lege stoelen aan de overkant op de ‘dure’ tribune.

In mijn Vak P heerste tijdens de wedstrijd vooral ongeloof en ergernis over de wijze waarop de clubleiding zich de afgelopen dagen heeft gemanifesteerd. Na afloop had ook vrijwel niemand het nog over de verdiende 0-2-nederlaag van onze favorieten, maar alleen over de manier waarop de geloofwaardigheid bij FC Utrecht een ferme deuk heeft opgelopen. Heel erg spijtig.