Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over het feit dat Utrecht Europees voetbal misloopt door besluiten bij de KNVB over het eind van de competitie 2019 - 2020.

Wie de reactie van Frans van Seumeren zag op RTV-Utrecht, kan zich voorstellen hoe groot zijn verontwaardiging momenteel is. En die van de achterban natuurlijk die via allerlei reacties intussen niet achterbleef. En dat er rook uit de oren van de FC Utrecht-eigenaar kwam vanwege het slechte nieuws uit Zeist dat FC Utrecht geen Europees voetbal gaat spelen, kunnen wij ons van Vak P ook wel een beetje voorstellen. Niet FC Utrecht maar Willem II werd op grond van de huidige ranglijst geselecteerd voor Europa en dat zal de Utrechtse finalist van het bekertoernooi extra pijn doen.

Want wat gebeurde er op zondag 16 februari toen Willem II en FC Utrecht in Tilburg tegenover elkaar stonden. De formatie van John van den Brom leidde tot in blessuretijd met 0-1 en zou dus een flinke stap op de ranglijst zetten wanneer deze stand tot het eindsignaal op het scorebord zou blijven. Maar dat gebeurde niet omdat scheidsrechter Siemen Mulder een forse overtreding op Simon Gustafson onbestraft liet. Het spel werd niet onderbroken waarna een halve minuut later de 1-1 ontstond.

Zowel Mulder als ook de VAR-official Jochem Kamphuis verzuimden om te doen wat ze moesten doen: de goal annuleren en een vrije trap aan FC Utrecht toekennen. Ook de beide grensrechters Roy de Nas en Christian Dobre brachten de leidsman niet op andere gedachten waardoor de Tilburgers het punt veroverden dat ze nu aan Europees voetbal zal helpen wanneer de visie van de KNVB zal worden gerealiseerd. Had FC Utrecht in Tilburg gewonnen, zou de zo belangrijke vijfde plek behaald zijn.

Allemaal wijsheid achteraf maar het is niet onbelangrijk om deze gang van zaken nog eens op een rijtje te zetten. Frans van Seumeren heeft intussen juridische acties aangekondigd en werd daarin ondersteund door advocaat Jan Kabalt die vrijdagavond ook zijn standpunt ventileerde. Wij van Vak P vinden dat de rechtvaardigheid gebiedt dat de bekerfinale tussen Feijenoord en FC Utrecht niet wordt geannuleerd en dat er later dit jaar alsnog een speeldatum gevonden moet kunnen worden. Zodat daarmee toch de pijn die Van Seumeren en zijn achterban nu voelen, kan worden getemperd.