Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer de gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle, uitslag: 3-1.

Na twee wedstrijden in het nieuwe seizoen is al duidelijk dat FC Utrecht vooral via de vleugels de komende opponenten gaat bestrijden. Waar voorganger Dick Advocaat predikte dat doelpunten vooral voorkomen moesten worden, heeft opvolger John van den Brom een ander credo. Via snelle combinaties worden de vleugelspitsen aan het werk gezet en na ADO Den Haag had ook PEC Zwolle geen antwoord op dit strijdplan, dat mogelijk in de toekomst ook niet zonder risico’s zal blijken te zijn.

,,Ik heb in het eerste half uur al meer aanvallen gezien dan in het hele vorige seizoen,’’ zo overdreef mijn buurman op Vak P. Ondanks het feit dat de rust met een onverdiende 0-1-achterstand aanbrak, klonk er niet alleen vanuit ons vak, maar uit alle hoeken van het stadion een waarderend applaus. In het verleden zou een snerpend fluitsignaal de FC-spelers ten deel gevallen zijn bij een dergelijke tussenstand, maar dat bleef nu logischerwijs uit. En na negentig minuten en een verdiende 3-1-zege werd door de Bunnik Side overmoedig ‘Feijenoord, je gaat er zondag aan’ gezongen.

Het is lang geleden dat FC Utrecht het seizoen begon met twee overwinningen, met een tweede plek op de ranglijst als beloning. De dramatische misser in Mostar lijkt al grotendeels verwerkt door spelers en aanhang. Er waren ruim 18.000 kijkers in Galgenwaard die zich geen moment verveeld hebben, ook al bleef de beloning voor het gedurfde aanvalsspel lang uit. ,,Het was onvoorstelbaar dat we vanmiddag zelfs op achterstand kwamen, gelet op ons veldoverwicht,’’ zo reageerde aanvoerder Willem Jansen na afloop terecht. De captain maakte overigens de zo belangrijke 3-1, intussen al weer zijn vijftigste goal in het betaald voetbal.

Aanvoerder Janssen heeft de deur definitief op slot geschoten: 3-1. Foto: Jeroen Stoops

In de opstelling was dit keer al plaats gemaakt voor nieuweling Justin Hoogma die een uistekende indruk naliet. Ook Nick Venema had een basisplaats gekregen maar maakte deze middag wel een bleke indruk en werd dan ver in de tweede helft terecht vervangen door Patrick Joosten die we komende zondag in De Kuip in de basisopstelling mogen verwachten omdat juist de vleugelspelers (hij en Gyrano Kerk, ook nu weer een smaakmaker) steeds belangrijker zijn in het concept van FC Utrecht.

De wedstrijd begint met een minuut stilte voor alle dit afgelopen jaar overleden FC-aanhangers.

Venema krijgt een basisplaats van trainer Van den Brom.