Sportjournalist Ton de Ruiter schrijft in Vak P over de wedstrijden van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen NAC, uitslag: 2-1.

Een feitje op de site van de club. In zeven wedstrijden heeft FC Utrecht 71 keer geschoten. Vijftig keer raakt de bal de boarding of belandt op de tribune, 21 keer wordt tussen de palen gemikt.

Dat is in 630 minuten één keer per half uur, het is de slechtste score in de eredivisie.  Hoe ging dat in het achtste duel tegen NAC, de nummer laatst.

Geheel volgens de magere statistiek. Een kopbal gaat naast, een schot wordt tot corner verwerkt en een fraaie trap van Urby Emanuelson wordt na 14 minuten door doelman Benjamin van Leer uit het doel gewerkt. Dat is het, één per half uur slechts. Niet zo vreemd als de coach 4-3-3 wil spelen met materiaal dat niet voorhanden is.

Middenvelder Emanuelson speelt als hangende linksbuiten, middenvelder Sander van der Streek als hangende spits. De mannen daarachter spelen breed of terug en nooit diep.

FC Utrecht raakt kort voor rust tegen het zwakke NAC nog wel de paal. Geen idee hoe dat in de cijfers wordt verwerkt. In blessuretijd noteren we het tweede schot tussen de palen. Scheidsrechter Kuipers ziet in een lichte duw een penalty, kijkt op advies van de VAR een halve minuut naar het scherm en blijft bij zijn beslissing. Simon Gustafson benut het buitenkansje.

Gustafson schiet vanaf 11 meter de 1-0 binnen.

Het derde schot binnen de palen komt kort na rust opnieuw van de Zweed. Het is de Houtense doelman van de Bredase club te machtig. Dick Advocaat meldt in zijn praatje vooraf dat de selectie kwaliteit voldoende heeft en dat het een keer moet gaan lopen. De veilige 2-0 luidt dat moment in. FC Utrecht krijgt kans op kans maar als de derde , vierde en vijfde treffer uitblijft en het eerste schot tussen de palen van de Bredase ploeg de 2-1 oplevert loopt de ploeg op een dwaalspoor.

Gianluca Nijholt en Anouar Kali, afdankertjes van FC Utrecht, zijn plots de baas op het middenveld. Ook tegen de nummer 18 van de eredivisie is het billen knijpen tot de laatste minuut. Een valpartij van Sydney van Hooijdonk, de zoon van Pierre, wordt door Kuipers niet bestraft. De VAR kijkt naar de beelden. Het stadion houdt de adem in maar kan opgelucht adem halen. De drie punten en de eerste overwinning onder Dick Advocaat is binnen.

Over twee weken wordt de competitie hervat. In de tussentijd extra oefenen op het mikken tussen de palen en mijn buurman heeft voor de middenvelders een aanvullende opdracht: verplicht dagelijks kijken naar een video van Frenkie de Jong.

Van der Gaag weer even terug in de Galgenwaard.

Van Overeem in duel met Ilic.

Trainer Advocaat.

Eindelijk weer lachen na afloop een eredivisie duel (Van der Streek).

Voor deze jonge fan kan de avond helemaal niet meer stuk; Hij krijgt het shirt van doelman Jensen. Foto's Jeroen Stoops