Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over de theatermakers Alink en Plukaard.

Yara Alink en Sander Plukaard maken nu al drie jaar, onder de noemer Alink & Plukaard, samen theatervoorstellingen. Op 9 en 10 mei spelen ze hun eerste avondvullende voorstelling: As the World Tsjechov in theater Kikker. 

            Beide acteurs studeerden in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunsta­ca­de­mie. Daar kregen ze onder meer les van Adelheid Roosen en onder haar leiding werkten ze voor het eerst met elkaar. Dat beviel zo goed dat ze samen de humoristische afstudeervoorstelling Who is/We are/Wanna be like Martha & George maakten.

            Beide acteurs houden zich al van jongs af aan bezig met het toneelspel. Plukaard: “Mijn moeder werd gek van mijn toneelstukjes die ik, toen ik klein was, altijd voor mijn zusje opvoerde. Mijn moeder heeft er ook voor gezorgd dat ik op toneelles ging. Dankzij haar heb ik van theater mijn beroep van kunnen maken. Ik word eerlijk gezegd gewoon het aller-gelukkigst als ik me met toneel bezig houd.”

            Alink: ”Toen ik jong was, speelde ik ook al toneel. Ik vind het het leukste wat er bestaat om een mooi verhaal te vertellen en mensen daarmee te raken, aan het huilen of aan het lachen te maken. Dat je het publiek even, zonder dat het naar een smartphone grijpt, of aan de zorgen van alledag denkt, anderhalf uur lang in een illusie laat geloven.”

            Het duo specialiseert zich in het spelen van bestaande, meestal klassieke en beproefde, werken. Ze zetten dit echter niet integraal op het toneel, wat veel gebeurt, maar bewerken het stuk flink, gooien soms meer dan de helft overboord, en maken daar vervolgens een nieuw stuk van dat aansluit bij hun belevingswereld.

            “Wij zijn geen schrijvers maar we zien wel dat die repertoirestukken verdomd goed geschreven zijn, daar kunnen wij nooit aan tippen,” zegt Plukaard. “En,” vult Alink aan, “het is geweldig om te zien dat iets dat een aantal eeuwen oud is nog steeds zo scherp en actueel is en, bij wijze van spreken, ook gisteren geschreven had kunnen zijn. Wij pikken die prachtige zinnen er uit, maken daar nieuwe scènes omheen en zo ontstaat een nieuwe voorstelling.”

            Plukaard ziet deze aanpak ook als een antwoord op de vergrijzing en afname van het schouwburgpubliek. “Met onze aanpak willen ook jonge mensen aanspreken.” “En dat werkt,” weet Alink. “Tijdens onze voorstelling de Mensenhater met teksten uit het gelijknamige stuk van Molière vielen de jongeren bijna van hun stoel uit verwondering.”

            In de voorstelling As the World Tsjechov gebruikt het duo teksten uit zes toneelstukken van de Russische grootmeester Anton P. Tsjechov die het leven altijd op een tragikomische en rake wijze weet te typeren. Uit die toneelstukken hebben zij de mooiste zinnen geknipt en verwerkt in een verhaallijn die op hun leven slaat.

            “Het gaat over dromen, verwachtingen en ambities,” zegt Alink. “Daar houden wij ons, als beginnend theatermakers, erg mee bezig. En daar gaan de stukken van Tsjechov ook over.” Maar bij Alink  & Plukaard zullen standsverschillen en de ouderwetse omgangsvormen, die er toen mee gepaard gingen, niet te horen zijn. In As the World Tsjechov worstelen jonge mensen met het al dan niet waar kunnen maken van hun dromen.

Voorstelling: As the World Tsjechov, door: Alink & Plukaard, regie: Koos Terpstra, te zien in: theater Kikker, dd: 9 en 10 mei, kaarten en informatie: www.theaterkikker.nl