Nou vraag ik U… - Waarom is het stadswapen in het FC Utrecht-logo gespiegeld? Of moet ik vragen: wist u dat…? Ik ontdekte het pas vorig jaar. Maar blijkbaar is het al bijna veertig jaar zo.

Ik weet ook eigenlijk niet wat ik vreemder vind. Dát het is gespiegeld, of dat er blijkbaar nooit een journalist is geweest die heeft gevraagd waarom. Althans, de persvoorlichter van de voetbalclub heeft er geen verklaring voor paraat liggen. Blijkbaar ben ik de eerste die er naar vraagt. 

Het stadswapen van Utrecht heeft links rood en rechtsboven wit.

Het wordt nog gekker als de persvoorlichter later met een verklaring komt die aan alle kanten rammelt. Ik mag haar naam er niet bij noemen, maar volgens haar is het wapen gedraaid omdat het beter uitkomt met de leesrichting voor de FC. Anders staat er CF. Het was volgens haar een beslissing van voorzitter Theo Aalbers en de supporters.

Dat laatste klopt al niet. Aalbers was toen nog geen voorzitter en de voorzitter van supportersvereniging wist in elk geval van niets, blijkt uit een krantenberichtje dat ik erover vond. 

Vergissing  

Op Wikipedia staat dat het een foutje was bij de drukkerij in 1983, toen het logo zijn Nissanblauwe rand kreeg. Die vergissing werd pas ontdekt toen de shirtjes en prullaria al gedrukt waren. Het was te duur om het terug te draaien, dus hebben ze het maar zo gelaten. Ook het jubileumalbum 40 jaar FC Utrecht spreekt van een ‘foutje bij de drukkerij’. Het is slechts een zinnetje in het vuistdikke boek met verhalen. Meer uitleg krijgen we niet. Terwijl het toch om uitleg vraagt. Want als je het per ongeluk omdraait, dan staan toch ook die letters in spiegelbeeld? 

Volgens FC Utrecht-verzamelaar Remco Neu was het ook geen vergissing maar een bewuste keuze. Dat heeft hij ooit gehoord van de toenmalige voorzitter Cees Werkhoven. Die vertelde hem dat ze een proefdruk van het logo kregen op een doorzichtig velletje. Het was hem en de andere bestuursleden opgevallen dat als je het blaadje omdraaide (dus met het logo in spiegelbeeld) de letters FC beter uitkwamen.

Dus hebben ze ‘gewoon even’ onze Utrechtse vlag gedraaid. Dat kon toen gewoon blijkt wel uit het krantenartikeltje dat ik van FC Utrechtverzamelaar Marcel van Wolferen kreeg.

Het bericht komt uit het Utrechts Nieuwsblad van 12 september 1982. De datum zegt al genoeg: het wapen was al gedraaid vóórdat Nissan zich met de kleuren ging bemoeien. Dus als het al een foutje was, dan was er nog volop tijd om het later weer te herstellen. De strekking van het artikel geeft ook wel aan dat er destijds helemaal niet zo moeilijk over gedaan werd. Lees alleen al het fotobijschrift: ‘Verkeerd wapen, maar in elk geval nog rood-wit.’ Een ‘irritant foutje’, meer was het niet.

Wijzer

Het geeft wel een beetje aan hoe slordig de voetbalclub destijds met onze Utrechtse vlag omging. Zie ook het plaatje uit een uitgave van 1989 van de club. Daarin is het niet alleen het diagonaal gespiegeld, maar zijn ook de kleuren rood en wit omgedraaid.

Als je nu het logo wil downloaden van FC Utrecht dan krijg je de volgende mededeling: ‘De afdeling Marketing & Media wil graag vooraf inzage krijgen in alle uitingen waar een officieel FC Utrecht logo op staat. Alleen op deze manier kunnen wij waarborgen dat de huisstijl van FC Utrecht gewaarborgd blijft.’ Kijk, de club is ouder en wijzer geworden. 

Uit de verzameling van Remco Neu: twee programmaboekjes waaruit duidelijk blijkt dat het wapen al gespiegeld was vóór het een Nissanblauwe rand kreeg.