Zaterdag en zondag is veel te doen in Utrecht, Nieuws030 pikte er een activiteit uit als uitgaanstip en laat de organisatoren lekker reclame maken. Op naar Proef de Wijk Wittevrouwen.

Door Anna Neeltje de Boer

Het moet gewoon gezellig worden, vindt Ron Okhuijsen van restaurant Goesting. Hij is een van de ondernemers die zaterdag (14 juni) betrokken is bij het evenement Proef de Wijk Wittevrouwen. Nog tien andere restaurants doen mee aan dit ‘familiefestival’, zoals hij het zelf noemt.

“Het moet een laagdrempelig familiefestival zijn, geen elitair festival. Daar hebben we er al genoeg van”, zegt Okhuijsen die iedereen uitnodigt om tussen twee uur 's middags en negen uur 's avonds gerechtjes te komen proeven en een drankje te drinken. "En dat allemaal voor een schappelijke prijs".

Samen met wijnbar Vaker Champagne, Restaurant Aandacht voor Eten, Yoos Koffie, Eetcafé Bram, Eetcafé Te Koop, Restaurant Inspired, IJssalon Roberto, Restaurant Gastmaal en de Tafel, Slagerij Groene Tafel en restaurant C'est Ça gaat Goesting er zaterdag een feestje van maken. Okhuijsen: “De concurrentie op zo’n dag valt gewoon even helemaal weg. Het is ontzettend leuk om te doen. Als we naderhand alles hebben opgeruimd gaan we zelf lekker borrelen."

Vier jaar geleden ontstond het idee na wat brainstormen. “Ik ben zelf niet een van de bedenkers, maar ik was meteen voor. Het leuke is dat de hele groep die toen besloten heeft om mee te doen nog in tact is.”

Het doel is volgens Okhuijsen om de wijk op de kaart te zetten. “Afgelopen jaren merkte ik dat het ongeveer driekwart van de mensen die komt uit de wijk zelf komt. Het is voor hen een leuke manier om kennis te maken met de restaurants die hier zitten. Toch komen er steeds meer mensen uit de omliggende plaatsen, zoals Zeist en De Bilt. Het wordt meer regionaal.” Een succes is het vanaf het begin meteen al. “Het is een gekkenhuis. Zo lang het maar droog is, zit het goed.”

Maar wat is dan precies het geheim van het succesvolle culinaire festival? Okhuijsen weet het antwoord op die vraag allang: “Het is niet duur. We hebben afgesproken dat alle gerechtjes zes euro zijn. Ik hoorde al van collega’s dat er heilbot op de barbecue gaat, dat er sushi gefrituurd wordt, dat er een chocoladefondue komt en dat er zelfs een halve kreeft voor zes euro verkocht wordt. Zelf ga ik drie soorten kroketten maken: kroketten met truffelkaas, met garnalen en met eendenlever. Daar doe ik een sausje en een salade bij.”

Toch ben je er nog niet met die zes euro. “De meeste mensen nemen twee gerechtjes. Het is uiteindelijk zo duur als je het zelf maakt. Wijn is er vanaf drie euro en bier vanaf twee euro of twee euro vijftig, geloof ik." En bij een familiefestival is er natuurlijk ook aan de kinderen gedacht. “We hebben crêpes en ijsjes en daarnaast ook een draaimolen.”