Utrecht moet de Grand Départ van de Tour de France in 2015 aangrijpen om aandacht te geven aan duurzame initiatieven in de stad. En met name denk ik dan aan kleinschalige initiatieven waarvoor Utrecht als stimulans een speciale competitie zou kunnen opzetten. Er wordt bij duurzame plannen vaak gekeken naar de grote ideeën, naar de kopmannen. Ik wil juist dat het hele groene peloton in beweging komt.

Duurzame initiatieven zijn er in Utrecht genoeg, maar staan of vallen vaak met de financiering. Kleinschalige duurzame initiatieven moeten daarom extra onder de aandacht worden gebracht. Dat vergroot de mogelijkheden voor succesvolle crowdfunding en adoptie ervan door bedrijven.

De Tour de France is een mooi aanknopingspunt om een competitie voor dit groene peloton te organiseren. Zo maken we Utrecht samen duurzaam. Samen, want wethouder Van Hooijdonk (Duurzaamheid) gaf al gehoor aan de oproep.

Behalve het vinden van financiering voor deze initiatieven, draagt een competitie ook bij aan kruisbestuiving door de stad. De competitie voor het Groene Peloton genereert straks veel bekendheid. Duurzame oplossingen kunnen elkaar daardoor makkelijker vinden. Een goed idee in Lunetten kan bewoners van Leidsche Rijn aanzetten om  hetzelfde te doen in hun eigen wijk.

Eerder dit jaar werd ik aangewezen als politicus met de meest duurzame ideeën en door de Natuur- en Milieufederatie verkozen tot ‘Groene Belofte’. Ik ben blij dat ik mijn groene belofte nu ook kan inlossen. De Tour de France wordt fantastisch en nu het ook een aanjager wordt van duurzame initiatieven komt Utrecht straks gegarandeerd als winnaar over de streep.

Matthijs Sienot

D66-raadslid