Het regent vrijdagochtend, maar dat deert de vijftig leerlingen van basisschool De Odyssee uit Utrecht niet. Ademloos zitten ze vrijdagochtend onder de Dom te luisteren naar presentator Klaas van Kruistum, die de aftrap van de Museumweek 2016 verzorgt.

Op het Domplein staat een opvallende grote gouden trein, de Mat 54 om precies te zijn en nog beter bekend als 'de Hondekop'. Het is een opvallend attribuut dat de aandacht moet trekken voor de Museumweek.

Museumjaarkaarthouders mochten een gouden pronkstuk aanwijzen en dat werd met de meeste stemmen deze goudgekleurde trein (gemaakt van diverse materialen). De trein gaat na de Museumweek naar het Spoorwegmuseum waar hij nog een jaar te zien zal zijn.

500 musea plaatsen gedurende de Museumweek hun pronkstukken in de schijnwerpers. Vijf ervan worden opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan. Op maandag 18 april in Kampen (Drinkhoorn van het Sint Anna- of Rijnschippersgilde), dinsdag de 19de in Middelburg (Eva), woensdag de 20ste in Leeuwarden (Zwaard van Grutte Pier) en donderdag 21 april in Maastricht (Mosasaurus) zijn de andere onthullingen.

Ook burgervader Jan van Zanen en 538-dj Jeroen Nieuwenhuizen (een regelrechte treinenfanaat) zijn op het Domplein aanwezig. „Kijk naar de beelden. Kijk naar de kinderen. Iedereen is enthousiast en dat is heel goed”, spreekt Van Zanen. „Negen musea in Utrecht doen mee aan de Museumweek en dat zijn er 400 in het hele land. Dit is goede promotie voor ‘het museum’ in Nederland. Dit is ons echte goud.”

De Hondenkop in goud uitgevoerd. Foto: Johan Morgenstond