Parkhaven is klaar. Symbolisch dan, want op diverse plekken in dit deel van Dichterswijk moeten trottoirs enzo nog worden recht gelegd. En de soepfabriek is nog een doorn in het oog.

Maar het is tijd voor een feestje, want aan Parkhaven is bijna vijftien jaar gewerkt. Meer dan 700 woningen zijn er gebouwd in dit voormalige stukje bedrijventerrein dat bekend was van de veiling in groenten en fruit. Maar er zaten aan de Heycopstraat ook veel kleine bedrijfjes en aan de Merwedekade had een ondernemer z'n sleepboten liggen.

Het is nu allemaal weg, tegen de grond gingen alle oude hallen en gebouwtjes. Ze hadden nog de lucht in kunnen vliegen want er lagen volgens de overlevering nog twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog in het gebied. Eentje werd er inderdaad gevonden. De andere is nog steeds zoek. Men vermoedt dat die ergens in de buurt van het huidige Heycopplantsoen moet liggen, waar vandaag een beeld van Ruud Kuijer werd onthuld. Er gebeurde niets, dus het zal wel goed zijn.

Ook het Veilinggebouw ging tegen de grond, maar de voorkant bleef behouden. Er achter is nu een kinderdagverblijf en een sportaccommodatie van onder meer worstelvereniging De Halter (die ook al in het oude gebouw z'n onderkomen had).

Parkhaven kreeg de naam haven omdat er dus ook een haven ligt. Dat is de oude Veilinghaven. Daar is veel horeca geconcentreerd en de haven zelf is een ligplek voor historische schepen geworden zoals het Statenjacht van de Provincie Utrecht.

Vlakbij de haven ligt nog de soepfabriek. De gemeente heeft diverse pogingen gedaan om het bedrijf zover te krijgen z'n activiteiten elders voort te zetten zodat ook deze industrie uit de wijk verdwijnt. Het is nog niet gelukt en de eigenaren hebben geen plannen om te verhuizen.

Wethouder Jansen opent het Heycopplantsoen. Foto's Ton van den Berg

Dus is Parkhaven toch een beetje klaar en mocht SP-wethouder Paulus Jansen en Tjakko Smit van Bouwfonds Projecten het nieuwe Heycopplantsoen openen. Gemeente en Bouwfonds trokken de kar de afgelopen 15 jaar en in die periode waren er diverse wethouders bij betrokken zoals GroenLinkser Annemiek Rijckenberg en CDA'er Jaap Zwart. Ze waren er ook woensdagmiddag bij het feestje en ontmoetten diverse buurtbewoners waarmee ze nogal eens in de clinch lagen over hoe het verder moest met de nieuwbouw.

Maar dat was toen, het resultaat is er en daar is tevredenheid over. Als dank mochten de oud-wethouders, samen met buurtkinderen, het beeld van Ruud Kuijer onthullen dat op het speelterrein van het Heycopplantsoen is geplaatst.

Jaap Zwart en Annemiek Rijckenberg in gesprek met Parkhaven-kinderen.

De betonnen sculpturen van Kuijer staan op diverse plekken in Parkhaven, ook langs de Veilinghaven en het Merwedekanaal, en zijn een geschenk van Bouwfonds aan de buurt.

Wat nu volgt is de overkant van Parkhaven, daar ligt ook een oud bedrijventerrein dat grotendeels toebehoorde aan Defensie. Het gebied is aangekocht door de gemeente en er wordt ook daar aan woningbouw gedacht. Het is de toekomst, maar de bewoners weten al dat er een voetgangersbrug komt tussen het Heycopplantsoen en die overkant.

Kinderen mochten materialen aanleveren die zijn verwerkt in het beeld.

Langs de zoom van het kanaal loopt ook een mooi pad, maar dat eindigt abrupt bij het plantsoen, vlakbij het beeld van Kuijer. Daar staat een schuurtje in de weg. En die blijft daar staan, vindt de eigenaar/bewoner van een woonboot. Ooit eigende hij zich die grond toe en dat werd gedoogd, dus is het nu zijn recht daar een schuurtje te hebben. Net als de soepfabriek moet de gemeente (en bewoners van de buurt) geduld hebben. Parkhaven is nog niet af, maar een feestje kan er wel vanaf.

De groene zoom langs het Merwedekanaal.

Een schuurtje staat op het pad langs het kanaal.