Sportjournalist Ton de Ruiter over wat (FC) Utrecht en Wesley Sneijder met elkaar gemeen hebben.

,,Mijn liefde voor de stad Utrecht is groot en ik heb een hele goede band met Frans van Seumeren. We hebben er altijd over gehad om bij elkaar te komen en nu hebben we de daad bij het woord gevoegd. Ik kijk uit naar een mooi seizoen in Galgenwaard.’’ Sinds 12 augustus 2019 heeft hij een skybox in het stadion. De fanatieke fans van Ajax noemen hem een verrader, eens was hij dat voor hun collega’s in Utrecht. Wesley Sneijder zelf komt de huidige aandacht goed uit. Eind juni verschijnt zijn biografie.    

Negen ontmoetingen
Vanaf het debuut van Wesley Sneijder  in het eerste van Ajax tot zijn vertrek naar Real Madrid spelen Ajax en FC Utrecht tien keer tegen elkaar. Wesley Sneijder is negen keer van de partij. Speler en club verdelen het succes. Sneijder wint viermaal en dat geldt ook voor FC Utrecht. Eenmaal worden de punten gedeeld. Sneijder is gebrand op succes tegen de club uit zijn geboortestad getuige de vijf gele kaarten in 9 wedstrijden.  

2003
De jonge Wesley Sneijder debuteert op 3 februari 2003 in het eerste van Ajax. Twintig dagen later speelt hij voor de eerste keer in Galgenwaard en wordt beschimpt en bekogeld. Dirk Kuijt maakt de winnende voor FC Utrecht. Sneijder krijgt geel. Bij zijn tweede confrontatie in de Arena is het omgekeerd. Ajax wint met 1-0, een doelpunt van Rafael van der Vaart. Sneijder krijgt opnieuw geel.

2004
Geel ontvangt de voetballer uit Ondiep ook in februari 2004 in de derde partij. FC Utrecht wint met 1-0 van Ajax met de winnende treffer van Stefaan Tanghe.

De wedstrijd op 8 augustus van dat jaar is er een om niet nooit te vergeten. Het is de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Bij rust is het 0-0. Steven Pienaar zet Ajax – met Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart - op een voorsprong, Alje Schut maakt gelijk. Wesley Sneijder zit zich te verbijten op de bank. Galasek en Sonck krijgen op het middenveld de voorkeur boven de Utrechter. Als Sneijder in de 70e minuut invalt schiet hij de tweede Ajax-goal binnen en maakt een provocerend gebaar richting trainer Ronald Koeman. Dan is het de beurt aan de debuterende Belg Hans Somers. Van hem komt de 2-2 en de 3-2. Darl Douglas bepaalt de eindstand op 2-4. FC Utrecht speelt dan al een kwartier met een man minder na de rode kaart voor Joost Broerse.

Drie weken later eindigt de competitiewedstrijd in de Arena in 1-1. Darl Douglas en Steven Pienaar verzorgen de productie. Op 3 september 2004 speelt Oranje  in Galgenwaard tegen Liechtenstein en wint met 3-0. Ajax-internationaal Wesley Sneijder wordt uitgefloten. Bondscoach Marco van Basten ergert zich mateloos en wil niet meer spelen in stadion Galgenwaard.

2005
Op 23 januari 2005 heeft Ajax 7 jaar niet gewonnen in Galgenwaard. Sneijder opent de score in de 66e minuut. Zijn eerste doelpunt in het stadion. Ryan Babel maakt de tweede treffer. 

Vreugde en verdriet gaan eind november 2005 samen. FC Utrecht verslaat Ajax met 1-0, een winnend doelpunt van Dwight Tiendalli. De gelijkmaker van Ajax wordt ten onrechte afgekeurd. Supporters vernielen 600 stoeltjes, schade 80.000 euro. Utrecht-supporters zingen ‘Sneijder hoerenjong’ en ‘Zijn moeder is een hoer, zijn vader is een poot.’ Ook ‘Hamas, Joden aan het gas’ en sis-geluiden zijn te horen. Boete voor de thuisclub 10.000 euro. De Belgische scheidsrechter Verbist treedt niet op tegen de spreekkoren. Wel geeft hij Sneijder de gele kaart.

Vader Barry slaat inmiddels wedstrijden tussen Utrecht en Amsterdam over. In FC Utrecht 40 jaar zegt hij: ,,Ik hoorde mannen in driedelig pak kankerjood roepen. Dat zit het diep. Het is belachelijk en zielig. Als Wesley het Nederlands elftal aan de titel helpt wordt de hele stad gek. Waar hebben we het over.’’ Twee dagen later overlijdt Di Tommaso, Wesley Sneijder is één van de eersten die bij het stadion bloemen neerlegt.

2006
Bij de 1-4 overwinning van FC Utrecht in de Arena (29 januari 2006) ontbreekt Wesley Sneijder. Negen maanden later zegt Gregoor van Dijk dat hij Wesley Sneijder een doodschop zal geven. Een vreemd voornemen van een aanvoerder. De Ajax-speler haalt zelf als eerste uit en krijgt na 46 seconden een gele kaart. De toegezegde schop komt er. Scheidsrechter Dick van Egmond stuurt aanvoerder Van Dijk van het veld. De KNVB schorst hem voor vijf wedstrijden. Gregoor van Dijk scoort wel. De ander treffer komt van Marc-Antoine Fortuné.  Ajax wint dankzij Gabri, Heitinga en invaller Kenneth Perez.

2007
Januari 2007 speelt Sneijder in de Arena voor de laatste keer tegen Utrecht. Heitinga opent de score. Voor de hoon die hem en zijn familie ten deel is gevallen revancheert Wesley Sneijder zich door de tweede treffer te maken.  In de zomer gaat hij voor 27 miljoen euro naar Real Madrid en is daarmee tot de dag van vandaag de duurste Utrechtse voetballer.

Rodney
In het seizoen 2011-2012 speelt broer Rodney op uitleenbasis voor FC Utrecht.
Heeft Wesley geen verplichtingen bij Internationale dan bezoekt hij stadion Galgenwaard. Tegen Roda JC ziet de ster van de Milanese club zijn jongere broertje scoren bij zijn debuut. Rodney staat in de basis als dit seizoen tweemaal wordt gewonnen van Ajax. In stadion Galgenwaard wordt het 6-4, in de Arena 0-2.

2017
In 2017 vertrekt Sneijder bij Galatasaray. Op zoek naar een nieuwe werkgever wordt FC Utrecht genoemd. De club en de zaakwaarnemer van de speler praten met elkaar, maar financieel is het niet haalbaar. Het Franse Nice wordt de nieuwe werkgever.

Aandelen
Ook een gerucht doet de ronde. Een kennis van de speler wil een derde van de aandelen kopen van Frans van Seumeren. Wesley wil gerenommeerde spelers warm maken voor een overgang naar de club en mogelijk bij de FC zijn loopbaan afsluiten. Zijn vriend ontbreekt het aan harde valuta. Inmiddels heeft de clubeigenaar een deel van zijn aandelen verkocht, niet bekend is aan wie. Het zal toch niet aan Wesley zijn? 

In 2018 krijgt Sneijder de sportpenning van Utrecht. Foto: Jeroen Stoops

In mei 2019 opent Wesley Sneijder het sportpark in Ondiep dat zijn naam draagt. Foto: Ton van den Berg