Door Jim Terlingen - Een van de bijzonderste evenementen in Utrecht, Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet, wordt dit jaar op zaterdag 4 mei aanstaande gehouden.

In deze vijfde editie wordt op negen locaties in onze stad – het merendeel zijn woonhuizen – persoonlijke verhalen verteld over Utrechters die slachtoffer zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog (joodse Utrechters) of verzet hebben gepleegd. Degenen die aan het woord komen zijn nazaten, kenners, de huidige bewoners of theatermakers. Het doel is deze personen te gedenken, ze de aandacht te geven die ze verdienen.

Het is de afgelopen jaren een zeer sterke formule gebleken, omdat het aansluit bij de toenemende interesse van bewoners in de oorlogsgeschiedenis van hun huis, straat en buurt. Door het persoonlijke karakter van de bijeenkomsten ontstaat er vaak een intieme sfeer waarin er mooie en eerlijke dingen gezegd worden.

Open Joodse Huizen werd voor de eerste keer gehouden in Amsterdam in 2012. Het is daarna uitgegroeid tot een belangrijk herdenkingsproject in - nu - 22 gemeentes in Nederland.

De bijeenkomsten duren overal maximaal een uur en zijn bedoeld voor ieder die wil komen. Ze zijn gratis toegankelijk. U kunt geen plaatsen reserveren.

De locaties in Utrecht zijn dit jaar: Catharijnesingel 40, Rotsoord 7B, Maliesingel 58, Van Limburg Stirumstraat 19, Springweg 162,Oudegracht 333, Lucasbolwerk 8, Schroeder van der Kolkstraat 1 en Bergstraat 6.

Meer over het Utrechtse programma vindt u hier.