Door Jim Terlingen - Een van de bijzonderste evenementen in Utrecht, Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet, wordt op zondag 1 mei aanstaande gehouden. Gelukkig weer met publiek. De laatste twee edities waren vanwege corona digitaal.

In deze achtste Utrechtse editie worden op zeven locaties in onze stad persoonlijke verhalen verteld over Utrechters die slachtoffer zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog (joodse Utrechters) of verzet hebben gepleegd. Degenen die aan het woord komen zijn nazaten, kenners, de huidige bewoners of theatermakers. Het doel is deze personen te gedenken, ze de aandacht te geven die ze verdienen.

Het is de afgelopen jaren een zeer sterke formule gebleken, omdat het aansluit bij de toenemende interesse van bewoners in de oorlogsgeschiedenis van hun huis, straat en buurt. Door het persoonlijke karakter van de bijeenkomsten ontstaat er vaak een intieme sfeer waarin er mooie en eerlijke dingen gezegd worden.

Open Joodse Huizen werd voor de eerste keer gehouden in Amsterdam in 2012. Het is daarna uitgegroeid tot een belangrijk herdenkingsproject in Nederland. Dit jaar in 16 gemeenten. 

De bijeenkomsten duren overal drie kwartier en zijn bedoeld voor ieder die wil komen. Ze zijn gratis toegankelijk. U kunt geen plaatsen reserveren.

De locaties in Utrecht zijn dit jaar: Bergstraat 6, Magdalenastraat 1A, Rotsoord 7b, Burgemeester Reigerstraat 45, Neude 11 (het oude postkantoor), Amaliadwarsstraat 2 en Prins Hendriklaan 91. 

Meer over het Utrechtse programma vindt u hier.