Door Jim Terlingen - Ik ontmoet hem op deze warme dag tijdens mijn postronde. De geboren Utrechter is 90 jaar en kan zich meerdere zaken uit de Tweede Wereldoorlog in Utrecht nog goed herinneren. Hij hoeft niet met zijn naam en gezicht op het internet, "anders staan de media voortdurend voor mijn deur". 

Vroeg in de nacht van 23 juni 1943, hij is dan 11 jaar oud, ziet hij hoe een brandende Britse bommenwerper, een Lancaster ED928-B, over zijn huis komt. "Die gaat neer", weet hij. Duitsland wordt in deze tijd vanuit Engeland zwaar gebombardeerd. Bommenwerpers vliegen daarbij regelmatig in formatie over Utrecht.

Eentje is net door de Duitsers geraakt. Met gierende motoren en veel lawaai raast het vliegtuig laag over de huizen. In stukken komt hij uiteindelijk neer in een wijk verderop, Wittevrouwen. Vijf buurtbewoners (drie uit één gezin) en vijf bemanningsleden komen om het leven, er zijn meerdere gewonden. In totaal raken 44 huizen beschadigd. In 2016 is op de Kapelstraat 47 een plaquette onthuld die hieraan herinnert.

Hier (tracesofwar) en hier (nieuws030)
leest u uitgebreid over het neerstorten en alles eromheen. Grondige artikelen.

 
Mijn 90'er is indertijd als jochie een nieuwsgierig baasje. Als hij een paar dagen later hoort dat de omgekomen bemanningsleden worden begraven op Soestbergen aan de Koningsweg, gaat hij er naartoe. "Wat zo bijzonder is: de Duitsers zorgden toen voor een keurige begrafenis. Ik zie nog voor me dat de aanwezige dominee toen zei: 'Met de dood eindigt ook de vijandschap.'"

    
   

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl