FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Negen jaar terug speelt FC Utrecht op 15 december in de Europa League tegen FC Liverpool. Dit seizoen likt het al vroeg zijn wonden na de onnodige uitschakeling tegen Zrinjski uit Bosnië.

Deel 19

De zomer van 2010 is de zomer van Wesley Sneijder. De Utrechter wint met Inter Milaan de Champions League en is op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika uitblinker bij Oranje. De middenvelder is betrokken bij 8 van de 12 Nederlandse doelpunten en maakt er zelf vijf. De huurder van een skybox in Galgenwaard wordt gekozen in het All Star Team en is na Diego Forlan de beste speler van het toernooi. De hoofdprijs ontbreekt. Op zondag 11 juli voorkomt de grote teen van de Spaanse doelman Iker Casillas dat de wereldtitel naar Nederland gaat.

De klap zijn we nog niet te boven als FC Utrecht vier dagen later de bal aan het rollen brengt voor een uniek avontuur in de Europa League. Een reis van Albanië naar  Zwitserland, Schotland, Italië, Roemenië en Engeland, uit en thuis in totaal 12 wedstrijden.

Winst in de play-off tegen FC Groningen en Roda JC is voor de ploeg van hoofdtrainer Ton du Chatinier het entreebewijs voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Midden-Nederland is op vakantie als SK Tirana in stadion Galgenwaard met 4-0 wordt verslagen.  Slechts 9000 toeschouwers kopen voor de wedstrijd op 15 juli een kaartje. Doelman Michel Vorm geniet nog na van zijn verblijf met Oranje in Zuid-Afrika en is tijdens het toernooi ook nog vader geworden van een zoon. Khalid Sinouh vervangt hem onder de lat.

De Australiër Tommy Oar debuteert en ook Mark van der Maarel is er dan al bij als invaller. Een Albanees eigen doelpunt en treffers van Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens en Nana Asare zorgen dat de return een formaliteit is. In Albanië is de 1-1 met een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel ruim voldoende.

In de derde kwalificatieronde wordt twee keer gewonnen van FC Luzern. Sinouh staat in de thuiswedstrijd onder de lat, in de return neemt Michel Vorm zijn plaats in. Dries Mertens maakt de enige goal in de thuiswedstrijd. In Zwitserland zorgen Nana Asare, Ricky van Wolswinkel en Michael Silberbauer binnen het half uur voor een 0-3 voorsprong. Als op 8 augustus de Nederlandse competitie begint heeft FC Utrecht al vier keer Europees gespeeld.

Na de 2-0 nederlaag in Schotland tegen Celtic - met oud Utrechter Marc-Antoine Fortuné - lijkt het Europese avontuur  voorbij. Daar denkt Ricky van Wolfswinkel anders over. Na overtredingen op Michael Silberbauer en Dries Mertens mag de spits voor de Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo twee keer aanleggen vanaf de penaltystip. Het derde doelpunt van Ricky van Wolfswinkel doet de Galgenwaard ontploffen. Barry Maguire schiet de vierde treffer binnen.

Celticfans in de binnenstad van Utrecht, augustus 2010. Foto: Ton van den Berg

De 4-0 zege tegen de Schotten is het hoogtepunt in de nieuwe eeuw en een beloning voor de financiële steun van Frans van Seumeren, sinds 2008 eigenaar van de club. Na zijn komst is de ploeg versterkt met Michel Silberbauer (KB Kopenhagen), Mihai Nesu (Steaua Boekarest), Dries Mertens (AGOVV),  Jacob Mulenga (Chateauroux), Ricky van Wolfswinkel (Vitesse), Jan Wuytens (Heracles), Nana Asare (KV Mechelen) en Edouard Duplan. De laatste is met technisch directeur Foeke Booy overgekomen van Sparta en debuteert tegen de Schotten.

FC Utrecht treft het in de groepsfase met FC Liverpool, AS Napoli en Steaua Boekarest als tegenstander.  In de uitwedstrijd tegen AS Napoli blijft FC Utrecht knap overeind: 0-0. In de thuiswedstrijd tegen FC Liverpool is de elf van Du Chatinier gelijkwaardig. Een doelpunt van Jan Wuytens wordt  in de 25e minuut afgekeurd. Dirk Kuijt in het shirt van Liverpool erkent dat zijn ploeg het heel moeilijk heeft gehad. Coach Roy Hodgson is blij met het punt. Sterspeler Steven Gerrard heeft van hem rust gekregen maar met doelman Pepe Reina (nu AC Milan), verdediger Martin Skrtel (nu Basaksehir), middenvelders Lucas (nu Lazio) en  de gestopte Raul Meireles, Torres en Dirk Kuijt staat wereldklasse binnen de lijnen.

In eigen stadion worden de punten ook gedeeld met Steaua. Edouard Duplan maakt zijn eerste Europese doelpunt. De winst ontglipt de thuisclub in de 75e minuut  door een eigen doelpunt van Alje Schut. Twee minuten in Boekarest worden fataal.  1-1 is de ruststand in de Roemeense hoofdstad met een doelpunt van Dries Mertens. Dan slaat Bogdan Stancu in de 52e en 53e minuut  toe en passeert doelman Michel Vorm tweemaal.  Stancu komt uit Pitesti waar FC Utrecht in 1980 tegen Arges zijn eerste Europese optreden beleeft.

Thuis tegen  AS Napoli zit het niet mee 3-3. Scheidsrechter Eduardo Iturralde Gonzales legt de bal op de stip na een overtreding van Alje Schut buiten het strafschopgebied. FC Utrecht komt in de 35e minuut door een doelpunt van Frank Demouge op een 3-1 voorsprong. Kort voor rust valt de 3-2 en in de 75e minuut maakt Cavani de gelijkmaker. De uitschakeling is een feit.

Tegenstander FC Liverpool is voor de laatste wedstrijd al geplaatst en speelt met een veredeld  tweede elftal, maar dan nog is het echte top. Ryan Babel staat in de basis, Dirk Kuijt valt in. De 3000 FC-supporters in de stad aan de Mersey maakt het niet uit. Ze maken er aan het slot van de vijf maanden durende toernee door Europa een heerlijk feest van. Vijf gelijk spelen en slechts één onnodige nederlaag in een ijzersterke groep is reden voor trots.

Blijdschap na de 0-0 thuiswedstrijd tegen Liverpool. Foto: Ton van den Berg

Dries Mertens verdient er een contract mee bij PSV, Michael Silberbauer gaat naar Young Boys, Michel Vorm naar Swansey City en Ricky Van Wolfswinkel  naar Sporting Lissabon. En hoofdtrainer Ton du Chatinier. Die wordt aan het einde van het seizoen na 34 wedstrijden in de competitie, 12 in Europa en 5 in de beker ontslagen vanwege de tegenvallende prestaties van zijn doodvermoeide ploeg in de tweede helft van de competitie. Zijn gezegde: ‘Trainers krijgen geen loon maar gevarengeld’ wordt waarheid.
Ton du Chatinier na de gewonnen wedstrijd tegen Celtic in 2010. Foto: Ton van den Berg