Door Ton van den Berg - Zelfs na 75 jaar blijven er foto's opduiken van de bevrijding van Utrecht op 7 mei 1945, onlangs nog publiceerde het AD/UN 'nieuwe' foto's van de intocht van de Engelse verkenningseenheid de Polar Bears in de Potterstraat. En hier presenteren we dan een reeks foto's gemaakt in de Wittevrouwenstraat.

Degene die de foto's ontdekte is Bastiaan Staffhorst, bekend als de maker van de Staffhorstjenever. Hij is zo'n beetje de archivaris van de famile Staffhorst geworden en krijgt op die wijze veel materiaal in handen van de familie die voor en na de oorlog diverse drankenhandels had door de hele stad heen.

Van zijn opa en oma (Marie Staffhorst-Broekman en Jan Staffhorst) heeft Bastiaan nu een fotoboek in handen gekregen met daarin tientallen foto's van de bevrijding van Utrecht op 7 mei 1945. Diverse van die foto's zijn volgens de overlevering gemaakt door zijn grootmoeder die met haar man Jan woonde boven de drankenhandel in de Wittevrouwenstraat (tegenover de Keizerstraat).

Vanuit het raam van de woning, op straat en vanaf het pand tegenover de drankenhandel zijn diverse foto's gemaakt. Foto's die niet eerder gepubliceerd zijn geweest. In het fotoboek zitten ook diverse andere foto's van de bevrijdingsdag, maar dat zijn foto's gemaakt door Jac. Dees die in de Wittevrouwenstraat een fotowinkel had. Die foto's zijn vrij bekend en werden door Dees volop verkocht aan belangstellenden, veel Utrechters hebben zijn foto's nog steeds in huis.

De foto's van Marie Staffhorst laten opnieuw zien hoeveel opwinding er was in de stad toen de Polar Bears op 7 mei in de ochtenduren Utrecht kwamen binnenrijden via de Berekuil en de Biltstraat naar de Wittevrouwenstraat en Voorstraat richting Vredenburg.

De Polar Bears kwamen ook winkelen in de zaak van Staffhorst waar ze werden ontvangen door filiaalhoudster mevrouw Eras. In het foto-album bevindt zich een stukje behangpapier waar in het Engels dank wordt gezegd voor de bevrijding en is er onder meer een handtekening van Jan Staffhorst te zien, maar ook handtekeningen van Engelse soldaten en de datum 7 mei 1945.

Mevrouw Eras en Polar Bear-officieren in de drankenhandel Staffhorst. Foto: Jac. Dees

De behanghandtekeningen.

De bevrijders van Utrecht worden met gejuich onthaald.

Een Duitse soldaat verlaat de stad per fiets.

Publiek vergaapt zich aan de etalage van Staffhorst waar een schilderij, gemaakt door Charles Eijk, te zien is van prins Bernhard en prinses Juliana dat jaren eerder gemaakt was vanwege hun huwelijk.

Een fietser waagt zich tussen de legervoertuigen.

Voor de deur van de slijterij en drankenhandel van Staffhorst.

Een legervoertuig komt de Wittevrouwenstraat inrijden.

Marie Staffhorst nu zelf op de foto (zwaaiend met vlaggetje) en naast haar Jan Staffhorst.

Jongeren laten enthousiast zien dat zij een Duitse richtingaanwijzer hebben gesloopt.