Op 2 juni 2022 verscheen het stripboek '1122 - een Utrechtse familiekroniek', een uitgave van Stichting De Inktpot, ter gelegenheid van 900 jaar stadsrecht in Utrecht.

Wie vermoordde bisschop Koenraad? Hoe belandde bisschop Godebald in het gevang? Wie veroorzaakte de grote stadsbrand van 1173? Wie bedacht de eerste werfkelder? Hoe werd de baksteen het belangrijkste bouwmateriaal? Waarom wilde koning Willem II Utrecht verwoesten?

Wie waren de verschrikkelijke Tataren? Welke ridder pleegde de eerste politieke moord in het stadsbestuur? Het stripboek 1122 - Een Utrechtse familiekroniek geeft een antwoord op deze vragen.

En ondertussen wordt de lezer meegenomen op een tijdreis door middeleeuws Utrecht. Aan de hand van de wederwaardigheden van de familie De Vries -in de 13e eeuw een vooraanstaand koopmansgeslacht- is de lezer getuige van de enorme ontwikkeling die Utrecht doormaakte als gevolg van de toekenning van het stadsrecht in het jaar 1122.

Zoals gebruikelijk bij De Inktpot is het boek door verschillende tekenaars getekend. Deskundigen van onder andere Het Utrechts Archief en de Universiteit Utrecht hebben geholpen het verhaal en het tekenwerk historisch zo accuraat mogelijk te maken. De tekeningen zijn van de hand van Albo Helm, Wilbert van der Steen, Ronald van der Heide, Niels Bongers, Nina Mathijsen, Wilma van den Bosch, Joshua Peeters en Brigida Almeida.

Het boek kost €11,22 gedurende de festiviteiten rond Utrecht 900 jaar, daarna gaat het €12,50 kosten. Het is -onder andereverkrijgbaar in Utrechtse boek-, strip- en museumwinkels en via de webwinkel van Oud-Utrecht.

Meer informatie op www.de-inktpot.nl.

Bron artikel: persbericht De Inktpot