Door Hans van Echtelt 

Enkele dagen geleden lag het jubileumboek ’50 jaar FC Utrecht’ in mijn bus. Omdat ik enige journalistieke medewerking heb verleend aan dit project, kreeg ik een gratis exemplaar toegestuurd. Een weerslag van honderden gesprekken, verzameld door journalist Hugo Verkley.

Het boekwerk telt 315 fraai geillustreerde pagina’s, de auteur heeft qua materiaal vooral mogen putten uit het archief van clubfotograaf Frank Zilver en verzamelaar Remco Neu, naast tal van andere bij  FC Utrecht betrokken mensen. De samensteller heeft gekozen voor vijftig verhalen met iconen van de club, te beginnen met eigenaar Frans van Seumeren en eindigend met een drietal jonge talenten van de club: Massien Ghaddari, Jesse van der Haar en Mateja Jovanovic, uit het onder 15-team.

Zelf heb ik alle vijftig jaar ‘meegelopen’; in Galgenwaard en ken natuurlijk alle (oud) voetballers die aan het woord komen, zoals Hans van Breukelen, Jan Wouters, Jan Monster, Rob de Wit, John van Loen, Frans Adelaar en Michael Mols van dichtbij. Dit is slechts een kleine greep uit de reeks interviews waarbij ook de bijdragen over  journalisten als Ad van Liempt, Ton de Ruiter, Martin Donker en Rene van den Berg niet  ontbreken. 

Zelf ben ik het meest geraakt door de sfeerbeelden uit Galgenwaard. Zowel die uit de beginperiode in het oude stadion met al primitieve voorzieningen van destijds, zoals het ontbreken van fatsoenlijke toiletten en enig horecagebeuren. Uitmondend in de afbraak van doellatten en graspollen toen Nieuw Galgenwaard was geprogrammeerd. Dat gebeurde aan het einde van het seizoen 1980/1981, na afloop van FC Utrecht-PSV toen de supporters ‘een handje hielpen’ bij de afbraak zoals auteur Verkley in het boek subtiel schrijft.

Ook staan voor mij de juichfoto’s van spelers nog steeds haarscherp op mijn netvlies. Te beginnen met de zege van DOS op GVAV in 1970 (goal Leo van Veen) en vervolgens die na het drie keer winnen van de KNVB-beker, met de euforie bij de toenmalige  aanvoerder Jean Paul de Jong als uitschieter. Bij de 1-4-zege in De Kuip op thuisclub Feijenoord zat ik met mijn zoon tussen de supporters en die onvergetelijke middag is ook mooi vastgelegd in het jubileumboek  evenals de legendarische thuiszege op Dinamo Kiev, met de legendarische winnende kopgoal van John van Loen.

De auteur heeft er ook terecht voor gekozen om diverse keren beelden van juichende supporters op overvolle tribunes in het boek op te nemen zoals na op pagina 340 waarop de fans de spelers toejuichen na hun huzarenstukje tegen topclub Zenit Sint Petersburg op 17 augustus 2017. Voor mij een van de beeldende hoogtepunten uit het mooie jubileumboek, dat voor mij een ereplaats krijgt in mijn archief. Zoals gezegd: het feest van herkenning zoals iedere rechtgeaarde FC-fan het ook zal ervaren.

(Het boek is te koop via de uitgever, klikhier)