Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen, uitslag 0-1.

Na de enorme deceptie tegen RKC is FC Utrecht via een zwaar bevochten zege (0-1) opgefleurd in Groningen. Bart Ramselaar was de gelukkige die een kwartier voor tijd de winnende binnenschoot op aangeven van Gyrano Kerk. Het bleek de beslissende actie in een ‘vechtwedstrijd’ zoals aanvoerder Willem Jansen het na afloop uitdrukte. De treffer viel overigens in een fase dat een doelpunt van de thuisclub meer voor de hand lag. Maar doelman Maarten Paes hield zijn doel met verve schoon, terwijl de Groningse aanvallers slordig met de kansen omgingen.

In de eerste helft had FC Utrecht overigens het betere veldspel maar de ploeg verzuimde voor rust om zichzelf te belonen. Simon Gustafson kreeg de beste kans maar kon de bal niet langs de vijandelijke doelman werken zodat de 0-0-ruststand teleurstellend was voor de Domstedelijke formatie. De verwachting was bovendien dat Groningen in de tweede helft zou gaan stormen in de richting van de fanatieke aanhang en die vrees bleek niet ongegrond.

Weg was het gedegen veldspel van FC Utrecht en het werd nu een kwestie van tegenhouden, tot arbiter Kevin Blom het eindsignaal zou geven. In die fase moet ik nadrukkelijk terugdenken aan zondag 24 mei 1970 toen DOS in hetzelfde Groningen moest winnen om het eredivisieschap veilig te stellen. Ook op die dag was het na rust bibberen, nadat Leo van Veen de bevrijdende treffer had ingeknald. Toen was de hoofdrol weggelegd voor doelman Henk van Ledden, die onpasseerbaar bleek.

Nu was het invaller Bart Ramselaar die het Groningse verzet brak met zijn doeltreffende actie. Hij kwam binnen de lijnen als vervanger van Vaclav Cerny die de voorkeur had gekregen in de basis boven Jean-Chriophe Bahebeck. Het was dan ook logisch dat Ramselaar na afloop extra nadrukkelijk werd geknuffeld door zijn teamgenoten en door de meergereisde FC-fans luidruchtig werd toegejuicht. De grote vraag is overigens of de ‘bekerrevanche’ op 19 december in de Euroborg opnieuw tot eenzelfde happy end zal leiden.