Sportjournalist Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de gewonnen wedstrijd tegen Feijenoord: 3-2.

Het was een bijzondere middag in Galgenwaard waar emotionele en sportieve gevoelens om voorrang streden voor een tijdens het treffen tussen FC Utrecht en Feyenoord. Allereerst de herdenking van de slachtoffers van de schietpartij op het 24 Oktoberplein, waarbij zangeres Pia Latoya met het lied Amazing Grace een indrukwekkend muzikaal eerbetoon verzorgde. Tijdens haar optreden kwamen de spelers van beide teams het veld op, getooid met een rouwband. Het spandoek ‘Utrecht buigt nooit’ werd tegelijkertijd ontrold alsmede doeken met de tekst ‘Aangeslagen maar nooit verslagen’ en Samen staan we sterk, samen zijn we Utrecht’,

Indrukwekkende opkomst. FotoL Jeroen Stoops

Vier fakkels; een voor elk dodelijk slachtoffer. foto: Jeroen Stoops

Voordat de scheidsrechter de wedstrijd liet beginnen, was er ook nog een minuut stilte die door de supportersgroepen van beide clubs op een imponerende manier in acht werd genomen. En na 18 minuten rolde opnieuw een massaal applaus van alle vakken door het stadion, refererend aan de datum 18 maart waarop de fatale schietpartij plaats had. Daarna kon het sportieve deel van de middag afgewerkt worden waarbij Feyenoord aanvankelijk de beste papieren leek te hebben. De jubilerende doelman David Jensen (honderdste duel in FC-tenue) moest zich meteen al strekken om een Rotterdamse goal verhinderen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen wij op Vak P iets meer vertrouwen in een goede afloop, zeker toen Urby Emanuelson zijn formidabele vrije trap via de paal achter Kenneth Vermeer zag belanden. FC Utrecht mocht niet mopperen met de 1-0-voorsprong bij rust die in de tweede helft werd uitgebouwd naar 2-0 via kilometervreter Sander van de Streek, keurig bediend door teamgenoot Bahebeck. Het antwoord van de Rotterdamse formatie kwam snel, via Sam Larsson en de onverslijtbare Robin van Persie. Met die 2-2 konden wij in ons vak leven als mogelijke eindstand maar het onverwachte gebeurde: er kwam alsnog een luid bejubelde winnende Utrechtse treffer op het scorebord.

Dat het uitgerekend Timo Letschert was die de bevrijdende en niet helemaal verdiende 3-2 achter Vermeer kopte, had een meer dan symbolische betekenis. Hij had immers met zijn vrouw meegelopen in de Stille Tocht en was daar vol emoties van teruggekeerd. De matchwinnaar was zo eerlijk om na afloop te spreken van en ‘gestolen overwinning’ maar dat deed niets af van zijn vreugde over deze wonderlijke afloop. FC Utrecht was dus tot het gaatje gegaan om een kwalitatief betere opponent te beteugelen. Of zoals het spandoek op de Bunnik Side luidde: FC Utrecht buigt voor niemand en dus op deze historische middag ook niet voor Feyenoord.

Fotoverslag: Jeroen Stoops:

Belangrijk moment in de eerste helft: Overtreding van Vilhena op Bahebeck op de rand van de 16.

Uit de vrije trap die Utrecht na de overtreding krijgt, schiet Emanuelson de 1-0 binnen.

En dat wordt gevierd.

Uitblinker van Overeem wordt aangepakt door Van Persie.

Jensen werd in zijn 100ste wedstrijd voor FC Utrecht 2 maal gepasseerd. Hier de 1-1.

Advocaat en op de achtergond Van Bronckhorst. De twee kennen elkaar goed.

Maker van de 2-2 Van der Streek in duel met Van Beek.

In de allerlaatste seconde kopt Letschert de 3-2 binnen en krijgt hij keeper Vermeer op de knieën.