Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer Verleiders pakken misstanden in financiële wereld aan.

Door Henk Roozeboom

Politici hebben niets te zeggen. We worden geregeerd door bestuurders van banken en financiële instellingen. Zij hebben, volgens theatergezelschap De Verleiders, de macht in handen. Dat laten ze deze zomer nog eens zien in hun drie spraakmakende voorstellingen.

             De casavona’s van de vastgoedfraude, De val van een superman en Door de bank genomen hebben hun succes al ruimschoots bewezen. Bezoekers reageren stuk voor stuk enthousiast en kunnen hun verontwaardiging niet onder stoelen of banken steken. De theatermakers maken pijnlijk duidelijk hoe de financiële machthebbers aan de touwtjes trekken en de wereld van de burgers beheersen.

            “Aan de ene kant vallen de mensen die geld willen verdienen allemaal wel een beetje ten prooi aan de verleidingen van de markt,” zegt theatermaker George van Houts. “Bijna iedere ondernemer maakt zich bijvoorbeeld schuldig aan valsheid in geschrifte wanneer een opdrachtgever vraag de geleverde waar anders te benoemen, zodat het bedrag uit een ander begrotingspotje betaald kan worden of dat een factuur over het kwartaal heen getild wordt.” Zou men dat niet doen, dan zou, volgens van Houts, de economie stil staan.”

             Maar wanneer er kado’s bij het sluiten van een deal aan te pas komen of aantrekkelijke winsten in het vooruitzicht worden gesteld, is de verleiding vaak groter dan het moreel besef. Wat doe je dan als zakenman wanneer je ziet dat iedereen aan dat voordeelspel mee doet en je niet als een loser aan de kant wil blijven staan? Die dilemma’s worden in de voorstellingen van de Verleiders bloot gelegd.

            En ze weten de juiste toon te raken. De voorstelling over de vastgoedfraude werd door het gewone publiek, de bedrijven, het openbaar ministerie, en zelfs door de vastgoed-fraude-verdachten zeer positief ontvangen. “Wij hadden nooit gedacht dat we dat succes konden evenaren,” zegt van Houts. “Maar de derde voorstelling, door de Bank genomen overtroefde, dat succes. We gingen er zes keer overheen!”

            De voorstellingen hebben, naast de werken van onderzoeksjournalist Joris Luyendijk of de econoom de Thomas Piketty, veel losgemaakt in de maatschappij. De Verleiders zijn zelfs een actie, een burgerinitiatief, begonnen om de tweede kamer er toe te bewegen het financiële machtsvraagstuk op de agenda te zetten. Medestanders hebben ze al gevonden in Marianne Thieme, Jesse Klaver en Henk Nijboer.

            Voor dit burgerinitiatief zijn 40.000 handtekeningen nodig. De teller staat nu al op bijna 120.000. Doorn in het oog van Van Houts is dat er voortdurend nieuw geld in de economie wordt gestopt zonder dat die geldhoeveelheid in de pas loopt met de reële economie. “De politiek, met name D66 en de VVD, houdt zich afzijdig, dat kan op den duur gewoon niet goed gaan,” zegt de theatermaker.

            Over heel de wereld ziet van Houts actiegroepen ontstaan die zich allemaal met deze problematiek bezighouden. “Het idee daarachter is dat het geldsysteem weer van ons allemaal moet worden. Met onze actie heb ik A gezegd en Ik neem mijn verantwoordelijkheid en zal dus ook B, C of D zeggen. Al weet ik niet of ik het aandurf om met een helm op en een honkbalknuppel in de hand de Zuidas te bestormen.”

Festival de Verleiders met De Casavona’s van de vastgoedfraude, De val van een superman en Door de bank genomen, door: de Verleiders te zien vanaf 17 juni t/m 5 juli, reserveren en programma: www.stadsschouwburg-utrecht.nl